Vad är en Cornish Pasty?

March 15

Den Cornish pirog (uttala den första stavelsen som ordet "förflutna") är en kött paj eller omsättning uppkallad efter sitt ursprung i Cornwall, England. Den är vanligtvis gjord av en piecrust, vilken viks över och kläms samman för att bilda en halvcirkel eller halvmåneform. Traditionellt Cornish pirog innehåller hackad biff, lök och potatis, men det finns dessert versioner kallas omsättning som kan ha frukt i dem. Från Cornwall kommer slanguttryck för degig, Oggy, som fortfarande kan användas i delar av Storbritannien för att hänvisa till detta kött paj.

Man kan kalla en Cornish pirog en av de ursprungliga snabbmat, eftersom de gjordes för att bäras av gruvarbetare som skulle ha dem som enda måltid för dagen. Idag kommer du oftast hitta dem i brittiska pubar, och i viss mån i irländska pubar också. Du är också sannolikt att hitta dem i USA på brittiska inspirerade restauranger eller pubar och som ett populärt val på Renaissance mässor och skotska spel. Frys avsnitt i Storbritannien livsmedelsbutiker kan bära piroger i en mängd olika smaker, vissa inklusive ost, vegetariskt, och många kött val. Den sanna Cornish pirog är dock nästan alltid en kombination av nötkött, lök och potatis, med lite peppar för smaksättning.

Beroende på recept, kan Cornish pirog har en något torr smak. I pubar och restauranger, kan du hitta dem serveras toppad med brun sås för att fukta skålen. Crust på pirog varierar också. Vissa är gjorda av de mer känsliga smördeg, även om detta inte är traditionella, medan andra är tillverkade av enkla piecrust. De tidiga piroger skulle inte ha presenterat en delikat skorpa, utan snarare en ganska tjock en, eftersom Cornish pirog ofta tvungen att överleva pågår, kanske för större delen av dagen, i tuffa förhållanden. Övertidsarbete skorpan kunde hjälpa en pirog överleva tappas, och förmodligen en bra pirog ansågs så om du kan släppa ner en mineshaft och hämta den intakt.

Detta är inte att säga att de flesta piroger skulle ha varit avsiktligt sjunkit. I själva verket, gruvarbetare hade små ugnar i vilka alla piroger kommit till arbetet kunde lagras och hållas varm. Eftersom det var oftast den enda måltid gruvarbetarna skulle få under backbreaking och långa timmar av arbete, den pirog måste fylla och rejäl nog att uthärda sådana hårda arbetsförhållanden.

Om du försöker en Cornish pirog, kommer du att notera att den traditionella typen är ganska fyllning, om än lite torr om den inte toppad med sås, eller som vissa föredrar, ketchup. Det finns ett antal köttpajer i andra kulturer ganska liknar pirog. I synnerhet empanadas, men de innehåller ofta kryddigare kött, är nästan identiska i form och storlek på Cornish pirog. En annan liknande maträtt är calzone, men calzones är vanligtvis fylld med ost och salta kött, och är närmare släkt med pizza.

  • Frys avsnitt i Storbritannien livsmedelsbutiker kan bära Cornish piroger i en mängd olika smaker.
  • Den Cornish pirog är en kött paj eller omsättning uppkallad efter sitt ursprung i Cornwall, England.