Vad är Charqui?

March 17

Charqui är den sydamerikanska sätt att säga "ryckig", ett ord som härstammar från den tidigaste inhemska språket i Quechua. Remsor eller tunna skivor av kött från kor, fågel eller ens lamor trimmas av fett och lämnas att torka i skuggan, och sedan solen. Salt och vissa andra kryddor stöd i bevarandet ansträngning och tillsätt smak som gör denna världsomspännande behandla svårt att sluta äta.

Även stavat charque eller Charki, de sydamerikanska länderna med de största inhemska kulturer, som Brasilien, Uruguay och Peru, är mer benägna att använda llama än på andra håll, där nötkött är vanligare. Före tillkomsten av kyl-, charqui var vanligare på grund av behovet för långtidslagring, i synnerhet under vintermånaderna.

Beredningen av charqui är inte svårt, men det tar några dagar eller mer för att tillräckligt torka köttet. Det traditionella sättet att börja är genom att skära köttet i enhetligt tunna strimlor och ta bort så mycket av fettet som möjligt, vilket kommer att behålla det mesta av fukten. Många kockar använder bara flanken eller bakre delar av djuret, men eventuella anbudssektioner är lämpliga.

Många plattar lätt deras charqui med kött hammare före torkning det, eftersom ingen tillagningen kommer att tillämpas för att göra köttet mörare. Många lägger också andra kryddor som paprika, spiskummin, citronsaft, vinäger och en rad andra örter och kryddor, sedan marinera köttet i kylskåp över natten. Den traditionella metoden, dock kräver enbart kurs salt, fint salt och sedan solen, eftersom mari kommer att lägga tid till torkningen.

Den grundläggande metoden för slutbehandling av köttremsor är genom frikostigt belägga dem i kurs salt, i ett enda lager på bakplåtar och sedan lämnar dem på en disk i skuggan under natten. En damning av fint salt appliceras nästa dag, och köttet är kvar för att hålla torkning i skuggan annan natt. Om köttet torkar på schemat, kan den placeras i solen på den sista dagen. Överdraget bör tas bort och ersättas med material som ett myggnät eller skärm som skyddar köttet från buggar, men kommer också att möjliggöra solljuset igenom.

På platser utanför i Sydamerika, är denna hållbara protein används ofta som en välbevarad mellanmål eller under utomhus reträtter. Det är också hem i en rad inhemska rätter som ger mer av en väl avrundad måltid. I Bolivia till exempel tar skålen charque de lamalamadjur charqui och djup frites det, då paren det med ingredienser som hårdkokta ägg, ost och stekt majs.