Vad är Pole välva?

February 23

Pole valv är en höjd hopp i friidrott händelser med hjälp av en lång, flexibel stolpe. Stången används för att hoppa över en horisontell ribban utan att knacka ner det. Hoppet föregås av en sprint, och landningen sker i baren på en mjuk eller mildras område. Stången är släppt på höjden av valvet, som hopparen korsar baren. Liksom höjdhopp och bred hoppning, har pole valv funnits sedan OS i antikens Grekland, och har blivit populär som en olympisk sport sedan tillkomsten av de moderna olympiska spelen 1896.

I pole valv, är hopp som varje bygel vid progressiva höjder. Som en bygel överskuggar en viss höjd, är ribban höjs för nästa hoppare. Den sista höjd skalas är det vinnande höjden. Den stavhopp förloras när en bygel inte når höjden fastställts av sina konkurrenter. Den stavhoppare får tre försök vid varje hopp, genom vilken tidpunkt de måste rensa baren eller de diskvalificeras. Stolpen valv världsrekord höjd grundades av Sergej Bubka i Ukraina 1994, då han nådde en höjd av 6,14 m (20,1 fot).

Pole valv är började med en sprint ner en gummispår, som längdhopp. Den vaulter allmänhet hålla stången i upprätt läge i ena änden, sänka det som han närmar sig baren, med båda händerna på stången. Den andra änden av stången sänks sedan i mattan som ribban uppsöks. Den flexibla naturen hos polen stöder vikten av det stavhoppare som deras fart svänger stången uppåt mot stången. Tröjan släpper sedan från polen i zenit av sin höjd, oftast bara vid eller under stången.

Baren kan manövreras över, ungefär som ett längdhopp. Stången välvningen idrottsman förvränger ofta sin kropp genom en serie av vändningar, rotationer, eller kullerbyttor. Vanligtvis med ryggen eller främre välvd uppåt för att hålla tyngdpunkten så låg som möjligt, försöker stavhoppare att rensa baren. Stången släpps innan baren nås, och kastat eller tappat ner till spåret. Idrottaren faller sedan in i mattan nedanför, på ryggen eller axlarna.

Bruket av pole valv började som en naturlig reaktion på miljön och ett sätt att överleva. Polackerna skära av träd eller naturen, ofta bambupålar, användes för att rensa hinder såsom kärr eller små raviner. Detta utvecklades till den konkurrens pol valv av flexibla, rör och gropar av sågspån stål som startade i början av 20-talet. Från denna utveckling uppstod användning av stora, skummattor för landningsområdet och aluminium- och glasfiberstavar för valvet. De flesta moderna stolpar tippas med gummi och böjbar men robust nog att bära upp vikten av nästan alla pole vaulting artist.

  • Pole valv är en friidrottshändelse.
  • Hoppar görs vid progressiva höjder i pole valv.
  • Sprint föregå typiskt pol valv.