Vad är parallella Operativsystem?

April 1

Parallella operativsystem används som gränssnitt flera datorer i nätverk för att utföra uppgifter parallellt. Arkitekturen av programvaran är ofta en UNIX-baserad plattform, vilket gör det möjligt att samordna fördelade laster mellan flera datorer i ett nätverk. Parallella operativsystem kan använda programvara för att hantera alla de olika resurserna i de datorer som kör parallellt, såsom minne, cachar, lagringsutrymme och processorkraft. Parallella operativsystem tillåter också en användare att direkt samverka med alla datorer i nätverket.

En parallell operativsystem fungerar genom att dela uppsättningar beräkningar i mindre delar och fördela dem mellan maskinerna i ett nätverk. För att underlätta kommunikationen mellan processorkärnor och minnes arrayer, routing programvara har antingen dela sitt minne genom att tilldela samma adress utrymme till alla nätverksanslutna datorer eller distribuera sitt minne genom att tilldela en annan adress utrymme för varje bearbetnings kärna. Att dela minne gör operativsystemet för att köra mycket snabbt, men det är oftast inte lika kraftfullt. Vid användning distribuerad delat minne, processorer har tillgång till både sin egen lokala minne och minnet av andra processorer; denna fördelning kan bromsa operativsystemet, men det är ofta mer flexibel och effektiv.

De flesta vetenskapsområden, bland annat bioteknik, kosmologi, teoretisk fysik, astrofysik och datalogi, använder parallella operativsystem för att utnyttja kraften i parallella beräkningar. Dessa typer av system uppställningar hjälper också skapa effektivitet i branscher som konsulttjänster, finans, försvar, telekom och väderprognoser. I själva verket har parallella beräkningar blivit så robust att den har använts av kosmologer att svara på frågor om universums uppkomst. Dessa forskare kunde köra simuleringar av stora delar av rymden på en gång - det tog bara en månad för forskare att sammanställa en simulering av bildandet av Vintergatan, en bedrift som tidigare tros vara omöjligt.

Forskare, forskar och industrier ofta väljer att använda parallella operativsystem på grund av dess kostnadseffektivitet samt. Det kostar mycket mindre pengar att montera en parallell datornätverk än det kostar att utveckla och bygga en superdator för forskning. Parallella system är också helt modulär, vilket gör billiga reparationer och uppgraderingar som ska göras.

År 1967, Gene Amdahl, medan du arbetar på IBM, conceptualized idén att använda programvara för att samordna parallella beräkningar. Han släppte sina resultat i en uppsats som heter Amdahl lag, vilket beskrivs den teoretiska ökningen processorkraft man kunde förvänta sig från att köra ett nätverk med ett parallellt operativsystem. Hans forskning har lett till utvecklingen av paketväxlar, och sålunda till den moderna parallella operativsystemet. Detta ofta förbises utveckling av paketförmedling var också genombrottet som senare startade "Arpanet Project", som är ansvarig för den grundläggande grunden för världens största parallell datornätverk: Internet.

  • Parallella operativsystem används som gränssnitt flera datorer i nätverk för att utföra uppgifter parallellt.