Vad är Stormhatt?

April 28

Stormhatt, även känd som stormhatt eller stormhatt, är en hög perenn växt med distinkta kåpa formade blommor. Historiskt har Stormhatt använts medicinskt sedan dagarna av de gamla grekerna, men det har mer allmänt som en kraftfull gift. Moderna krämer och naturläkemedel tillverkade av växten används ibland för smärtlindring, men dessa produkter är allmänt anses vara farlig, med en hög risk för förgiftning.

Sorter av Stormhatt finns i hela norra halvklotet. Den vanligaste, Äkta stormhatt, är hemma i Europa, men odlas runt om i världen. Denna anläggning står cirka 3 meter (1 m) lång, med kluster av blå eller lila blommor Det är från formen av dessa blommor att namnet stormhatt härrör. Landscapers väljer ibland att inkludera stormhatt i rabatter, ofta vid sidan av lägre växter.

Wolfsbane, den andra gemensamma namnet för Stormhatt, hänvisar till dess effektivitet som ett gift. Alla delar av växten innehåller en giftig kemikalie som kallas akonitin, men halterna är högst i roten. Akonitin utvinns ur mosade rötter användes av de gamla grekerna och deras samtida på spjut, pilar och andra vapen.

Användning av detta gift var inte begränsad till jakt, och det finns många dokumenterade konton dess användning genom historien. Soldater använde giftet på vapen i striden och dumpade den i enemya € s vattenförsörjning. Stormhatt förgiftning var ofta med i tomter genom historien, som står för död romerska och bysantinska kejsarna.

Akonitin användes också för medicinska ändamål. Kataplasmer bereddes från stormhatt och appliceras lokalt för att behandla tillstånd såsom reumatism. Tinkturer gjorda med akonitin också tas oralt för lunginflammation, laryngit och liknande klagomål. En modern förståelse av toxikologi gör rensa faran för dessa behandlingar.

Trots denna insikt är monkshead används i moderna krämer för användning som ett naturläkemedel mot smärta. Stormhatt förgiftning inträffar snabbare när det tas oralt, men den kan absorberas genom huden också. I själva verket är det denna absorption som tillåter krämen för att minska smärta. Experterna är överens om att patienter som använder dessa krämer riskerar Stormhatt förgiftning.

När förgiftning inträffar, stickningar och stel förnimmelser är i allmänhet de första symptomen märkt. Intensiv smärta, kramper eller förlamning kan följa, och i slutändan hjärtsvikt kan uppstå. Aconite är en av de dödligare gifter kända, och det finns ingen antidot. Akut sjukvård fokuserar istället på att ta bort giftet från kroppen och motverka symptomen av giftet.