Hur läser jag ett tyg etikett?

March 14

De etiketter i tyg sys in i de flesta klädplagg ger information om plagget. Tyget etiketten berättar vad tyg eller material ett plagg är tillverkad av, där det gjordes, vilken storlek det är, och informerar konsumenterna om hur man bäst vård för kläd efter inköpet. Beroende på plagget, kan det finnas en textiletikett, med information om framsidan och baksidan, eller det kan finnas två etiketter; en med tillverkarens information och den andra med skötselråd.

Före 1997 var de skötselråd på tyg etiketter skrivas ut, men i USA, Federal Trade Commission (FTC) tillät tillverkare att använda symboler efter den 1 juli det året. Det finns inget krav att symboler ska användas, och skötselråd fortfarande skriven på vissa plagg. Att tolka vård riktningarna på ett tyg etikett med symboler bara, måste du veta symbolerna.

Symbolerna representerar olika stadier av textilvård och inkluderar en triangel, fyrkant, och cirkeln, samt rudimentära ritningar av washtub, strykjärn och en hand. Tyg etiketter använder också prickar och linjer för att representera temperatur- och tvättcykler.

Tvätt badkar symbolen representerar maskin tvättråd. Det finns vanligtvis prickar placerade i mitten av varje tvätt badkar att representera temperatur. En enda punkt är coolt eller kallt, två prickar är varmt, och tre prickar är varm. Linjerna under tvättbehållaren visar cykeln. Ingen linje innebär normal tvätt, en linje permanent press, och två linjerna representerar den känsliga / Tumla. En tvätt badkar med ett X igenom det betyder "inte tvätta" och en tvättbalja med en hand ovanför betyder "handtvätt".

Triangeln på ett tyg etiketten anger om och hur ett plagg kan blekas. En vanlig triangel indikerar att något blekmedel kan användas, en triangel med linjer genom det tyder endast icke-blekmedel bör användas, och en skuggig triangel med ett X igenom det betyder "inte blekmedel."

Torget symbol på tyg etiketter representerar torkinstruktioner. En fyrkant med en cirkel inuti den representerar torktumling riktningar och torget utan en cirkel representerar inuti andra tork alternativ såsom linje torr, dropptorka, eller torka platt.

En cirkel representerar kemtvätt. Närvaron av en cirkel på ett tyg etiketten anger att plagget ska vara torr rengöras medan cirkeln med en X anger "inte kemtvätt." Det kan finnas ytterligare symboler som följer torra rena instruktioner, såsom begränsningar lösningsmedel och cykler, men din professionella renare bör veta hur man ska tolka dem.

Slutligen, symbolen för ett strykjärn indikerar stryk instruktioner och förekomsten av prickar indikerar inställningar järn temperatur; en prick är låg, två medium och tre höga. Om tyget etikett har en järnsymbol med ett X genom den, betyder det "inte järn."

Den tillverkningsinformation på ett tyg markör, såsom storlek, typ av material, och tillverkningsplats, fortfarande skrivs ut, med undantag för storleken. Storlekar är ofta anges med bokstäver som t.ex. S (liten), M (medium), och L (stor). För kläder tillverkas i klänning eller byxa storlek, är det lämpligt antal som används. Annat innehåll noterat på tillverkarens tyget märkningen tyget komponenter som måste totalt 100% av makeup av tyget, och där den tillverkades.

  • Triangeln på kläder taggar indikerar om tyget kan blekas.
  • De etiketter i tyg sys in i de flesta klädplagg ger information om plagget.