Vilka är de olika tomatplanta sjukdomar?

April 21

Tomater är en av de mest populära menyalternativ i hem och restauranger runt om i världen. Används i sallader, såser, soppor och grytor, möjligheterna är oändliga för en mogen, saftig tomat. Olyckligtvis är tomatplanta mottagliga för många sjukdomar. Tomat växtsjukdomar står för död och förstörelse av många grödor både trädgårdar och växthus varje år.

En av de vanligaste tomatväxtsjukdomar är Septoria bladfläck. Det är ett verk av en svamp, Septoria lycopersici. Trädgårdsmästare kan först märker små fläckar på blad som så småningom växa till ca 1/8 tum (0,3 cm) i diameter. Nästa, lesioner utvecklas på bladen som är normalt grå färg med mörkare färg runt lesion kanter. Detta mönster är det enklaste sättet att avgöra om anläggningen har Septoria bladfläck.

Svampen förknippas med Septoria bladfläck sprids från blad till blad när regnet stänk och sprider sporer. När bladen är smittade, de gulnar och dör. För att kontrollera den, om trädgårdsmästare lämna tillräckligt utrymme mellan växterna så att svampen inte kan passera från anläggning till anläggning. Också, vattna blommorna på morgonen nära basen, vilket ger bladen en chans att torka under dagen. Fungicider kan också användas för att styra Septoria bladfläck.

En annan av de många tomatväxtsjukdomar är tidigt gissel eller mål plats. Target plats är det orsakas av Alternaria solani, en svamp. Trädgårdsmästare kan oftast berätta om sina växter påverkas av målet plats om de förlorar sina nedersta bladen i förtid eller om de märker svarta eller bruna fläckar med mörkt färgade kanter på bladen. En annan kontrollampa tecken är målet proffsiga utseende ringarna som bildas på fläckarna. Lyckligtvis för det kan behandlas med fungicider och det finns några tomat sorter som är resistenta mot svampen.

Två sorters svamp orsakar vissnesjuka: Fusarium axysporum och Verticillium albo-atrum. Med dessa tomatväxtsjukdomar, växterna har gula och vissnande blad. Växterna dör oftast i förtid och ofta har smittats stjälkar med den första sorten av svamp. Med den senare sorten, kommer växterna att hämmad, men de kan överleva. Samma kontrollåtgärder som används för septroia leaf spöt kan användas för dessa svampar.

Bakterier kan också orsaka tomatväxtsjukdomar. Några av de vanligaste inkluderar bakteriell plats, bakteriell speck, och bakteriell kräfta. Med bakteriell plats, gulaktiga fläckar på bladen och stammen, lämnar dem fet vid beröring. Bakteriell speck har mörkare fläckar med en gulaktig gloria. Bakteriell kräfta är den allvarligaste av de tre förstör blad och frukt. Lyckligtvis kan bakterien behandlas med en spray infunderas med koppar.

Det finns hundratals fler tomatväxtsjukdomar Varje region har drabbats av en viss mögel, svamp, bakterier, eller till och med virus. En lokal plantskola blir det bästa sättet att avgöra vilken typ av sjukdomen och att ge trädgårdsmästaren på det bästa sättet att behandla den.

  • Ett antal sjukdomar kan skada tomatplantor.
  • Tomat växtsjukdomar orsakar död och förstörelse av tomatgrödor i trädgårdar och växthus varje år.