Ölprovning: Malt, humle, och Fermenta

December 19

För riktiga öl nötter, kan en öl övergripande smakintensitet ses som en pyramid av smak, med små men märkbara fluktuationer från nivå till nivå. Relaterade Ölprovning termer köra genom följande område:

Saknar → svag → milda → smärre → måttlig → bestämd → stark → intensiv

Som med arom, kommer smaken av malt, humle, och jäsning, som alla är balanserad i en god öl. En besläktad men mer koncentrerad smak sensation är eftersmaken, där alkohol hävdar sin hals värmande förmåga i de starka, högoktaniga brygger, mycket som det gör i konjak.

Förunderliga maltsmak

Den försmak du möter är sötma av malt. Med de flesta industriella brygger, är sötman känslig och perfumy och bara vagt smakar av sann maltsmak, på grund av den ljusare effekten av adjungerad spannmål som används, oftast majs eller ris. Ju färre tillsatser används, desto mer rika, karamell maltiness av kornet kommer genom. All-malt öl (de gjorde utan tillsatser) är lämpligt kallas att ha en maltig karaktär.

Ju fler specialkorn som används, rostade (kilned) de i synnerhet, desto mer skiktade eller komplext ölets smak blir. Dessa specialitet korn sällan lägga sötma - bara smaker av enskilda korn. Kilned malt skapar en mosaik av toasty, roasty, nötig, kola-liknande, och kaffeliknande smaker som smälter in i brygden. En hel del av dessa smaker är registrerade i mitten och på baksidan av tungan. Några av de mera höggradigt rostad malt lägga ett torrt sammandragande smak som är uppfattas av tungan som bittra, ungefär som starkt kaffe eller te. Missbruk av säden av bryggeriet kan också leda till en grynig eller husky sammandragande smak i ölet. Vissa öl kan uppvisa en svag syrlighet som är detekterbar vid mitten av smak.

Normalt sura smaker anses vara en brist i öl, men för flera välkända belgiska ölsorter, är syrlighet faktiskt en förutsättning, eftersom det är ett par udda ales. Lagers bör definitivt inte vara sur.

Heavenly humle smak

Det primära syftet med humle är att kompensera den malt sötma med en angenäm och uppfriskande bitterhet. Hop smaker beskrivs med ganska mycket samma termer som används för arom, men hop bitterhet använder några nya termer.

  • Hop smak: Distinkt, oftast provsmakning likt sin arom: gräsbevuxen, piney, blommigt, citrusy, naturläkemedel, kryddig, jordig, och så vidare; normalt upplever i mitten av smak. Uttryckt som mild, normal, bestämd, uttalad eller aggressiv. De sistnämnda begreppen beskriver en hoppy öl.
  • Hop bitterhet: Hellre endimensionella; erfarna vid den bakre delen av tungan, som en eftersmak. Uttryckt som delikat, grovt, eller fastklamrande.

Utmärkt jäsning

Jäsningsprocessen är ansvarig för några av öl är mer tilltalande smak, som frukt, smör, smörkola (diacetyl), och alkohol smaker. Ales har flera av de fruktiga och buttery smaker tack vare sina varma jäsningstemperaturer; lageröl bör inte ha något av dessa smaker. Alkohol smak bör vara tydlig i endast de starkaste av öl - oftast de med 9 procent eller mer alkohol.

På den negativa sidan av huvudboken, kan jäsning stimulera en lång lista med obehagliga smaker: den gummi smaken av autolyserad (försämrats) jäst, cidery aldehyder, medicinska fenoler, blodiga metallic, poopy tarmbakterier, och dussintals andra lika unappetizing off smaker som bryggerier och öldrickare behöver både att vara på jakt efter.