Vad är Batch Cooking?

December 8

Batch matlagning är när en kock gör mycket av en specifik mat på en gång, sedan lagrar den i portioner för senare användning. Merparten av tiden, är mat gjord i omgångar frysta, men det kan också kylas eller förvaras i lufttäta behållare för korta tidsperioder beroende på hur den är tänkt att användas. Vissa människor öva satsvis kokning som ett sätt att göra måltider i förväg för sig själva och sina familjer, medan andra använder det som ett sätt att producera en hel del mat för händelser eller för att ge bort.

Essential Process

Den grundläggande idén bakom satsvis kokning är att skapa en dubbel, trippel, eller till och med fyrdubbla receptet av särskild måltid eller maträtt så att den snabbt kan dras ihop och serveras senare. Matlagning flera partier är i allmänhet ganska effektiv, eftersom alla ingredienser kan köpas och tillagas tillsammans. De flesta sats kockar använder något av en löpande band-processen också, vilket hjälper saker och ting gå mycket snabbare.

Anledningar till matlagning i partier

Batch matlagning är ofta mest attraktiva på grund av den tid det sparar. En kock som har gjort alla förberedelser, matlagning och städning i förväg har typiskt lite mer att göra än avfrostning eller åter värma en maträtt för att skapa en hemlagad mästerverk, ofta på ett ögonblick. Kockar i denna kategori tenderar att ägna en dag i veckan eller månaden till matlagning, sedan lagra de färdiga produkterna i förslutna behållare frys. Detta kan vara ett bra sätt att föda en familj eller att bryta enskilda måltider i färdiga att återuppvärmning portioner.

Batch matlagning kan också vara till nytta när du matar en folkmassa. Catering använder ofta satsvis process när du gör en huvudrätt för att tjäna en hel fest eller stor händelse, till exempel. Kockar kan också göra flera rätter med tanken att en del kommer att ges bort, antingen till familjer i nöd eller till vänner och grannar.

Gör-Ahead Huvudrätter

Huvudrätter är några av de mest poppel parti matlagning alternativ eftersom de lätt kan ge en färdig att äta middag. Grytor, grönsaksrätter, och några pastarätter såsom lasagne eller bakad ziti kan alla frysas under några månader, sedan helt enkelt tinas och uppvärmt när du är redo att njuta. Ett antal kötträtter kan göras framåt och frysta, i synnerhet sådana som tjocka kotletter eller beredda filéer.

Soppor och Lager

Soppor är också ett bra val för satsvis kokning eftersom de är lätta att dubbla eller tredubbla - och även för att de är i allmänhet så lätt att lagra och återuppvärmning. Många människor som fryser soppa i omgångar delen ut enskilda eller familjestora portioner förväg. På så sätt är en hälsosam lunch eller middag så snabbt som att välja rätt container och avfrostning det.

Efterrätter, bröd och rullar

Bakverk också göra bra i omgångar och kan normalt lagras under ganska lång tid när den är korrekt förseglade. Bakers producerar ofta flera cookies, brownies, eller muffins än vad de vill äta allt på en gång. Hålla några i lager tillåter dem att se till att sötsaker eller bröd poster kommer alltid att finnas på plats för oväntade besökare, skola mellanmål förpliktelser eller gemenskap baka försäljning.

Rätter som vanligtvis inte fungerar bra

Innovativa kockar kan hitta sätt att parti laga de flesta någon maträtt, även om vissa recept fungerar traditionellt bättre än andra. I de flesta fall, den enklare skålen, desto lättare blir det att förvara den i omgångar. Komplicerade måltider som innebär en hel del såser och garnering får inte lagra bra i bulk. Detsamma gäller för rätter med mer ömtåliga ingredienser, såsom fisk eller färska frukter och grönsaker. När det kommer till efterrätter, kakor och pajer ofta lagrar inte bra för lång tid - men de kan alltid göras i stora serier för omedelbar konsumtion.

Tips och tricks

De flesta kockar rekommenderar att förvara livsmedel i kvalitet, lufttäta behållare, och frysa först när skålen har svalnat helt. Varma livsmedel producerar ofta kondens, vilket kan leda till frysbränna och fukt när uppvärmt. I de flesta fall bör maten inte lagras i mer än sex månader i varje fall för att maximera smak och näringsinnehåll.

Naturligtvis är frysning inte det enda lagringsalternativ för satsvis kokning. Livsmedel som kommer att konsumeras i en mycket kort tid kan kylda. Konservindustri kommer också att arbeta i vissa fall, men oftast bara där frukt och grönsaker är berörda. Hem bevarande kräver vanligtvis en hel del ansträngning och anslutning till rigorösa processer för att säkerställa korrekt livsmedelssäkerhet.

  • Värmnings lasagne i en ugn snarare än en mikrovågsugn kan minska risken för pastan torkar ut.
  • Kafeterior parti laga mat för lunchprogram.
  • I vissa fall kan hela familjen deltar i batch matlagning för att laga mat i förväg.
  • Stuvningar är en god måltid för satsvis kokning.
  • Cookies är ofta bakas i stora satser och lagras för senare användning.