Vad är Lyonnaise potatis?

December 30

I det franska köket, Lyonnaise potatis är en populär recept användes för framställning pan-fried potatis. Klassiska versioner av receptet uppmaning till lök, persilja och vitlök för aromämnen. Liksom många andra potatisrätter, är produkten också tungt i smör eller grädde.

Smör och olja används traditionellt för att förbereda Lyonnaise potatis. Olivolja är i allmänhet den gynnade olja för detta recept av de flesta kockar. Utöver eller i stället för smör, kan vissa kockar också använda tung grädde eller smält fett från ett djur, såsom en gås eller anka.

De flesta kockar rekommenderar att när de förbereder Lyonnaise potatis, de två viktigaste ingredienserna, lök och potatis, först bör vara stekt separat. Detta för att säkerställa att både få en optimal mängd tillagningstid utan att vara över eller underkokt. Potatis är ofta kokas och blanche innan de tillagas.

När de grundläggande ingredienserna har alla varit beredda att punkten att en rik, varm nyans av brunt, kan de blandas och kokas för en kort tid med eventuella övriga ingredienser. Löken själva bör också ha en söt, karamelliserad konsistens innan den blandas med potatisen. När grönsakerna är redo att vara beredd tillsammans med resten av kryddorna, är skålen ofta ställd på spisen, men inuti en varm ugn.

Krydda skålen består vanligen av att behandla den med vitt eller svart peppar, salt, och persilja. Många kockar införliva även vitlök eller andra kryddor baserade på personliga preferenser. Paprika sätts ibland för en extra välsmakande kick. För en ännu mer dekadent smak och konsistens, vissa kockar lägga till ännu olika typer av ost, såsom schweizerost, till sina Lyonnaise recept.

Den klassiska framställningen av Potatis Lyonnaise anses tung i kalorier. För att förbereda en sundare version av dessa hem fries, vissa kockar införliva kycklingbuljong i stället för smör. Sådana substitutioner eliminera tyngd av skålen samtidigt behålla sin rikedom och smak.

Lyonnaise potatis får sitt namn från staden Lyon i Frankrike, där de har sitt ursprung. Namnet för maten översätter bokstav till "Lyon stil" potatis eller potatis "i Lyon." Den franska frasen à la Lyonnaise också idiomatically används på franska att helt enkelt innebära någon förbereds med lök.

Även skålen är av franskt ursprung är det också vanligt förekommande i många länder, och serveras ofta tillsammans pastarätter. Det kan också vara en särskilt välsmakande sida skålen till stek eller fläsk förrätter. Det kan beredas ensam och tjänade som en favorit komfort mat också.

  • Vissa recept för Lyonnaise potatis kräver tillsats av schweizerost.