Vad är ett Flash-kort?

May 23

En flash-kort är en liten datalagringsenhet som använder en flash minneschip för att lagra data. Flash-kort kan vara ganska små i storlek, med en kapacitet på många gigabyte lagring. Minnet i dessa kort är icke-flyktigt, så att den inte kräver en kraftkälla för att förbli intakt. Det finns många olika enheter som använder dessa kort, och ett stort antal företag som tillverkaren olika format.

Dragen av flashminne

En av de stora anledningarna till att Flash-kort är mycket tillförlitliga eftersom de inte har några rörliga delar, till skillnad från en hårddisk som snurrar under användning, skapa fler möjligheter för fel. Flashminne kan normalt nås ganska snabbt eftersom det raderar och skriver i block, snarare än byte för byte som vissa andra format gör. Elektriska laddningar radera denna typ av minne i "blinkar," därav namnet "flash-kort." Dessa kort är vanliga i många enheter, som ger utökat lagrings i produkter såsom digitalkameror, mobiltelefoner och videospel enheter.

Nackdelar med flashminne

En stor nackdel med att använda ett flash-kort är att industrin inte använder ett standardiserat format. Detta resulterar i flashkort ofta inte vara utbytbara mellan enheter. En produkt som innehåller denna typ av minne anger oftast vilket format som ska användas med den. Olika modeller är formaterade för att uppfylla kraven i olika tillverkare och produkter. Det innebär att någon som använder flera enheter som arbetar med olika format kan behöva flera kort, snarare än en som lätt kan kopplas mellan dem.

Olika format

Några populära flash kortformat inkluderar CompactFlash, SmartMedia, och Secure Digital (SD). För att säkerställa optimal kompatibilitet, bör människor söker olika enheter som alla är beroende av samma flashminne format. Vissa tillverkare gynna vissa typer att uppmuntra varumärkeslojalitet, medan andra helt enkelt använda de mest populära flash-kort som finns.

Metoder för att läsa från Flash Cards

Medan de flesta produkter som använder flashminne har kabel eller trådlös anslutning för att ladda ner data på kortet till en dator, flashkortläsare ger ett annat alternativ. Fördelen med en läsare är att den lätt kan anslutas till en dator via en Universal Serial Bus (USB), eller liknande anslutning. Detta låter en datoranvändare helt enkelt mata ut flashkort från en enhet och skjut in det i läsaren, snarare än att själva enheten till en dator och söka efter kabeln som behövs för att ansluta den. Endast Tidiga läsare hanterade en eller två flashkortformat, men många moderna modeller är konstruerade för att läsa de flesta om inte alla av dem.

  • Ett SD-kort.
  • Flash-kort används av MP3-spelare för att lagra ljudfiler.
  • Flash-kort läsare lätt koppla in en en dator via en USB-port eller liknande anslutning.