Vad är en Crinoline?

May 23

En krinolin är en typ av kvinnoplagg, ursprungligen gjord av ett material med samma namn. Krinolin var en blandning av linne och tagel marknadsförs för dess styrka och styvhet. Eftersom materialet började användas uteslutande i skapandet av styva underkjolar, de underkjolar själva kom att bli känt som krinoliner, för att skilja dem från mjukare siden och taft kjolar. Den krinolin nådde sin höjd som en sak i början av 1800-talet, och hade nästan försvunnit helt och hållet av den sena 1800-talet.

Namnet "krinolin" var en kappsäck som utvecklats av en uppfinnare av tyget. Den kombinerar Crin, ett franskt ord för håret, med lin, den franska för lin. Andra etymologists tror att ordet kommer från latinets ord för dessa objekt, crinis och linum respektive. Tyget var hård nog för att stödja de fullständiga kjolar inom mode på 1800-talet, och var utan tvekan knaster och obekväma samt.

Full kjolar blev populär i början av 1800-talet, då kvinnor i alla klasser bar flera underkjolar och en krinolin att blåsa sina kjolar. De skrymmande kjolar skulle ha gjort kvinnor väldigt varmt, och även utsatt dem för den potential som trasslar in sina kjolar. Utvecklingen av krinolin bidragit till att minska antalet nödvändiga underkjolar, och buren krinolin, som infördes på 1850-talet, minskas ytterligare antalet kjolar som behövde bäras.

Buren krinolin är mycket likt en båge kjol. Den använder band av styvt material i examen storlekar för att skapa en klocka formad stöd för en klänning eller kjol. Men den krinolin bärs av kvinnor i alla samhällsklasser, i stället för bara överklass kvinnor, vilket var fallet med bågen kjol. Cage krinoliner var lika farligt som hoop kjolar, tyvärr. De lätta brännbara material som används för att göra dem var en allvarlig brandrisk och kvinnor kan också omedvetet knock saker över, särskilt i större kjolar. Den krinolin kunde också fånga i rörliga maskiner, utgör en allvarlig risk för bäraren.

Som kvinnors mode förändrats, utvecklats krinolin i crinolette, vilket satte huvuddelen av materialet mot baksidan av kroppen, vilket skapar en kilform. Den crinolette i sin tur gav vika för den rörelse, som i slutändan utvecklats till en tuss av styvt material som orsakade baksidan av en klänning att volang ut. En slip skulle ha burits under ett krinolin att undvika repor och för blygsamhet.

När stora kjolar kom tillbaka på modet under 1950 och 1960, så gjorde krinolin, för att stödja dem. Krinoliner används fortfarande i vissa typer av formella slitage, och genom historiska reenactors som vill att deras kjolar att vara full, flyter, och även. Moderna krinoliner är mycket mindre än de formidabla hoop kjolar av 1800-talet, och är något lättare att bära, eftersom de är gjorda med lättviktsplast och elastiska fästa system.