Vad är en Nano tupplur?

August 25

En nano tupplur är en period av sömn som varar mellan 15 och 30 sekunder. Det är i allmänhet ofrivilligt, och ofta uppstår när människor är otroligt trött och tråkigt. Många kontorsanställda och studenter är bekant med begreppet, tack vare att somna under möten och klasser. Även tupplur i allmänhet tros vara till nytta, fördelarna med nano tupplur är tvivelaktiga, eftersom man i allmänhet inte sover tillräckligt länge för att verkligen koppla av.

Somna synes gynna människor på ett antal olika sätt. Sömn främjar allmän läkning, avslappning, och normala hormonnivåer. Medvetslöshet tycks också ha en viktig roll i lagring och bearbetning av minnen. Olika organismer kräver olika mängder av sömn, och tupplurar har länge rekommenderat för människor.

Genom att ta en tupplur eller siesta, kan folk uppdatera sig, vilket gör deras dagar i slutändan mycket mer produktiv och trevlig. Många människor hittar en 20 minuters "power nap" optimal, eftersom det verkar att ladda den sovande oerhört effektivt. Människor kan också ta kortare tupplurar såsom micronaps, tupplurar som bara varar några minuter, och de kan vakna med en överraskande känsla av välbefinnande. För människor som försöker integrera tupplur i sin rutin, är den bästa tiden att nap på förmiddagen eller tidig eftermiddag. Sent på eftermiddagen, är det möjligt att glida in i djup sömn, vilket kan lämna dig känslan groggy och ut ur det, snarare än utvilad.

Eftersom en nano tupplur varar bara några sekunder, bidrar det inte mycket till napper allmänna hälsa. Faktum är att sedan man känner oftast skyldig och stressad när vakna upp ur en nano tupplur, är det fullt möjligt att tupplur faktiskt kan göra napper mår sämre. Emellertid kan den användas som en indikator för att föreslå att det är dags för en mer långvarig tupplur, eller en förändring av miljön.

Folk är ofta skällde för att somna på jobbet eller i klassen. Detta kanske inte är det bästa sättet att problemet, eftersom falla i en nano tupplur kan vara ett symptom på ett hälsoproblem. Om du märker att du ofta glider ut, kanske du vill överväga bättre sömn hygien så att din nattvila är mer fördelaktigt. Det är också en bra idé att tänka på att integrera tupplurar i din rutin. Många arbetare, till exempel, är tillåtna några 15 minuter bryter varje dag; du kanske vill dra nytta av en av dessa break perioder till tupplur i ett mörkt, lugnt område på din arbetsplats.

  • En nano tupplur kan öka känslor av grogginess, snarare än minska dem.
  • En nano tupplur varar mellan 15 och 30 sekunder.
  • En nano tupplur kanske ge någon behövs energi för att avsluta en dag på jobbet.
  • Eftersom en nano tupplur varar bara några sekunder, bidrar det inte mycket till napper allmänna hälsa.