Vad är en Kangaroo Rat?

October 10

En känguru råtta är en liten, nattlig gnagare som finns i de västra och sydvästra öknar i USA. Den liknar en jordekorre, förutom att den har en lång, tunn svans. Dess namn härstammar från dess förmåga att hoppa på sina bakfötter, använder sin svans för att balansera. Dessa nattaktiva djur äter främst frön och dricka lite vatten. Varje råtta upptar en enda håla, som är en av deras försvar mot rovdjur.

Den genomsnittliga storleken på gnagare är vanligtvis mindre än 12 inches (30 cm), inklusive längden på svansen, och väger mindre än 6 uns (170 gram). Pälsen av råttan är gyllen eller ljusbrun, och dess markeringar skiljer sig från art till art. Den har en relativt kort livslängd, sällan överstiger fem år. Liksom de flesta gnagare, kan det squeak, morra, och göra en chuck ljud.

Kosten för känguru råtta består huvudsakligen av frön och i mindre utsträckning, gräs och insekter. En av underverk av känguru råttor är att de kan överleva utan att någonsin dricksvatten. De får allt vatten de behöver från frön de konsumerar. Kängurun råtta kropp är extremt effektiv vid livsmedelsförädling, med mycket lite vatten i eliminering av avfall. De också inte svettas eller byxa.

Känguru råttor grävande varelser. Varje håla är bara upptagen av en enda råtta, som normalt har en territorium ca 0,50 hektar (0,2 hektar). Dens kan vara ganska omfattande, med tanke på storleken på råttan, med djup på upp till 4,5 meter (1,4 meter) under marken och sex till 12 ingångar.

Råttorna tillbringa hela dagen i den varma, fuktiga lya och bara komma ut på natten när det är svalare. Den samlar och äter frön nattetid och ofta sätta frön tillbaka till sin håla. De kan lagra frön i påsarna i sin mun.

Kvinnliga känguru råttor gestate för cirka en månad före förlossningen. De har upp till tre kullar per år, oftast med två valpar, men kan ha så många som sju. Vid tre till fyra veckors ålder, är valparna avvanda. Vid 12 till 13 veckor, känguru råttor är könsmogna.

Det finns en mängd olika rovdjur som lever på känguru råttor. Inte bara större landlevande däggdjur, som prärievargar, Bobcats, och grävlingar, men också ormar och ugglor. Kängurun råttan har några försvar, andra än dess håla, vilket kan invaderas, och dess förmåga att hoppa. Typiskt är kängurun råtta kunna undvika sina rovdjur.

I vissa områden är kängurun råttan ett skadedjur. De är inte i fara, och deras antal anses riklig. Liksom många gnagare, kan känguru råtta har loppor och överföra dem till människor.

  • Ugglor jagar känguru råttor.
  • En känguru råtta lever i västra och sydvästra amerikanska öknar.