Vem är Douglas Adams?

June 7

Douglas N. Adams, ibland förkortat till DNA, var en populär science fiction-författare känd för sin torra kvickhet och omisskännlig brittisk humor. Han föddes i Cambridge mars 1952, och studerade vid Brentwood School i Essex. Han deltog senare St John högskola av det prestigefyllda universitetet i Cambridge, där han mottog både hans grundutbildning (BA) och forskarutbildning (MA) examen i engelska. Han var gift med Jane Belson, en advokat, och har en dotter, Polly Adams.

Det var en omväg som slutligen förde Douglas Adams till sin litterära karriär. Innan han började skriva på allvar, tog han på ett antal - bokstavligen - udda jobb. Han har varit en kyckling skjul renare, en lada byggmästare, ett sjukhus porter och en livvakt till den styrande familjen i Qatar.

Liksom de flesta författare, gick Douglas Adams genom en mager period där han kände att han aldrig skulle tjäna tillräckligt med pengar från bara skriva. Den 4 februari 1977 fick dock Douglas Adams äntligen sitt genombrott. Han hade ett möte med Simon Barett, som i slutändan uppmuntrade honom att skriva science fiction-komedi berättelse som hade bryggning i hans huvud. Barett övertygade sedan BBC att ta på projektet.

Projektet blev till slut saken som Douglas Adams är mest känd: den transcendenLiftaRens guide serien. Det är i denna samling av berättelser som Douglas Adams belägen siffran "42" som "svaret på livet, universum och allting", samt skapade kulttecken Arthur Dent, en vanlig man som motvilligt finner sig själv lifta galaxen eftersom hans hemplanet Jorden har rivits för att göra en hyperrymden bypass, och Ford Prefect, en främmande äventyrare bara ut att ha en bra tid.

Serien först kom till liv som radiopjäser sänds, med hjälp av Barett, av Radio BBC. Senare förvandlades till pjäser, och sedan in i en uppsättning av romaner, som så småningom översatts till flera språk. Böckerna alla nått bestseller status och har blivit mottagare av många väl ansedda utmärkelser. En härligt lågbudget tv-show var snart utvecklades. Slutligen gjordes en film producerad och släpptes 2005 till blandade recensioner.

Douglas Adams har beskrivits vara många saker av folket närmast honom. Han var, med svängar, en lysande komedi författare, en radikal ateist, en intensiv procrastinator, en ivrig miljöaktivist, och en bra vän. Fläktar och vänner sörjde hans död den 11 maj 2001. Han arbetade i gymmet när han drabbades av en dödlig hjärtattack. Han var bara 49.

Titlar i Liftarens Guide-serien inkluderar Liftarens guide till galaxen; Restaurangen vid slutet av universum; Livet, universum och allting; Så länge och tack för fisken; och Mestadels oskadligt.

Bland några av Douglas Adams 'andra verk är den självbetitlade Dirk serien försiktigt, en liten samling av böcker centrerade på en konstig sorts privatdetektiv med ganska fantasin, The Meaning of Liff och den djupare meningen av Liff, med John Lloyd, och Sista Chans att se, med Mark Carwardine. Den sista boken berättar Douglas Adams 'olika miljö eskapader. Douglas Adams har också skrivit ett par avsnitt av den institutionella brittiska programmet, Doctor Who.

  • Författare Douglas Adams skrev lekfulla romaner om universum.