Vilka är fördelarna med att ta folsyra med B12?

May 28

Intag folsyra med B12 kan bidra till att minska risken för hjärtsjukdomar, förebygga fosterskador hos gravida kvinnor, öka energi och bekämpa depression. Vegetarianer kan gynnas mest av att ta de två kompletterar varandra, eftersom tillräckliga mängder är svårt att få när den följer en begränsad kost. Både folsyra och vitamin B12 stöd friskt DNA-replikation på cellnivå och kan öka funktionen hos flera organ, inklusive huden och mag-tarmkanalen.

Det rekommenderas ofta att gravida kvinnor tar folsyra med B12 för att förhindra onormal fosterutveckling. Kvinnor som tar de två vitaminer under graviditeten kan undvika eventuella defekter i sina baby hjärna och ryggmärg formationer. Utan tillräckligt med folsyra, står ett foster riskerar att födas med ryggmärgsbråck, en defekt som gör att ryggmärgen att vara ofullständig.

Sannolikheten att utveckla vissa cancerformer och hjärtsjukdom minskar när människor konsumerar rätt mängder folsyra med B12. Båda vitaminer främja frisk cell och DNA-syntes, och reglerar tillväxten av röda blodkroppar. Trots att forskningen stöder dessa påståenden är något blandad, har fördelar setts hos vissa individer. Folsyra är mer sannolikt att förhindra uppkomsten av dessa sjukdomar i de som konsumerar stora mängder alkohol och följer vissa kosten begränsningar.

Vegetarianer kan förhindra utvecklingen av anemi när de tar folsyra med B12. Detta gäller särskilt om den enskilde följer en vegansk kost som inte innehåller några animaliska eller mejeriprodukter. B12 tillskott kan bidra till att vegetarianer får rätt nivåer av detta vitamin, som deras kroppar behöver för att förhindra symtom relaterade till lågt antal röda blodkroppar. Några av dessa symtom är låg energi, mild depression, och muskeltrötthet.

Ytterligare fördelar med att ta folsyra med B12 inkluderar humör reglering, förbättringar i korttidsminnet, och ökad energi. När stora mängder B12 konsumeras, kan det minska trötthet relaterat till mental och fysisk utmattning. Folsyra kan hjälpa B12 konvertera till coenzymer som behövs för nya celltillväxt, vilket underlättar organen till att hålla kroppen fungerar på optimal nivå. När cellerna är korrekt återgivna, kan milda minnesförlust och humörstörningar förhindras eller lindras.

Konsumtionen av vitamin B12 har visat sig minska vissa former av mild depression och hjälpa till att hålla en individs humör balanserad. Serotonin nivåerna blir mer stabil med regelbundet intag av båda vitaminer. De kan också hjälpa till med hjärnans förmåga att bearbeta och hantera humörsvängningar relaterade till måttliga mängder av stress.

  • Apelsiner och andra citrusfrukter tenderar att vara bra källor till folat.
  • Folsyra med B12 kan tas av gravida kvinnor för att förhindra fosterskador.
  • Baljväxter innehåller folsyra.
  • Höga doser av vitamin B12 kan lindra trötthet som beror på psykisk och fysisk utmattning.
  • Vegetarianer kan ha nytta av att ta folsyra och vitamin B12 för att förhindra anemi.