Vad är Dapsone?

January 25

Dapson är en sulfa läkemedel en läkare kan ordinera för behandling av hudåkommor och vissa andra medicinska frågor. Detta antibiotikum metod att åtgärder inte helt klarlagda, och förutom att vara användbara mot bakterieinfektioner, kan det också slåss autoimmuna reaktioner. Tillverkarna producerar denna drog i form av tabletter som tas via munnen och en läkare kan använda den som en del av ett kombinationsläkemedel skur för en resistent infektion som inte svarar på enskilda läkemedel.

Patienter med Hansens sjukdom, vissa hudinfektioner, akne, malaria, och vissa former av lunginflammation kan dra nytta av dapson terapi. För hudåkommor, kan läkaren förskriva en sammansatt kräm, vilket gör att patienten att tillämpa läkemedlet direkt till platsen snarare än att ta ett oralt läkemedel. Det är viktigt att slutföra en behandling med läkemedlet, även om patienten börjar må bättre innan medicineringen tar slut.

Den vanligaste dapson biverkningen är magbesvär. Ta medicinen med intetsägande mat eller mjölk kan bidra till att minska risken för att utveckla illamående eller kräkningar. Patienterna kan också hända att justera timingen av dosen hjälper; tar drogen första sak på morgonen, till exempel, kan vara mer benägna att framkalla magbesvär. Patienter som upplever ihållande diarré eller kräkningar bör tala med en läkare, eftersom detta kan tyda på låg tolerans av läkemedlet.

Patienter på dapson kan också uppleva biverkningar som feber, missfärgning av huden, blåmärken, och halsont. Dessa symtom kan vara ett tecken på dåliga reaktioner på läkemedlet och det är viktigt att diskutera dem med en läkare. Läkaren kan undersöka patienten och bestämma om patientens läkemedelsregim kräver justering för att ta itu med dålig reaktion. Dapson kan också interagera negativt med andra droger, och det bör inte användas till patienter med en historia av dåliga reaktioner till andra sulfapreparat, eftersom de kan reagera på dapson också.

När en läkare ordinerar multiterapi, är det viktigt att uppmärksamma doseringsinstruktionerna och följ dem noga. Om en patient tar andra mediciner, inklusive över-the-counter läkemedel och naturläkemedel, bör dessa tas upp under samrådet. Det är möjligt en eller flera av dessa kan komma i konflikt, sätta patienten i fara. Detta läkemedel kan också vara farligt under graviditet och amning. Om en patient blir gravid medan du tar det, ska hon diskutera sina alternativ med en läkare.

  • Missfärgning av huden, feber, blåmärken eller andra biverkningar av Dapsone bör diskuteras med en läkare.