Vad är ett eko Bubble?

December 21

Ett eko bubbla är en situation som uppstår efter en huvud bubbla i börskrascher. Vanligtvis efter detta inträffar, det finns en kort, men tillfällig, post-bubbla rally som sker inom ett par dagar, efter kraschen. Detta rally kallas ett eko bubbla, eftersom det är oftast inte lika uttalad eller så länge som den ursprungliga bubblan, vilket liknar ett eko.

Ekot bubblan sker då investerare försöker fortfarande att avgöra vad som händer med en marknadskrasch. De måste besvara ett antal frågor. Investerare kan fråga sig om detta är en tillfällig situation som orsakats av fel på ett företag. De kan också undra om det en reflexmässig panikreaktion som är baserad i känslor, inte bra affär. Investerare måste också tänka på när kommer marknaden sorterar ut sig.

Som investerare brottas med dessa frågor, måste den normala verksamheten fortsätter. Vissa, antingen genom egna dag-handelsmetoder eller kanske genom en finansiell rådgivare, kan tro att de ser möjligheter. Aktier som såg ut som en dålig värde innan en krasch plötsligt ser betydligt bättre till ett lägre pris. Det finns spekulanter som blir involverade i köp åtgärden orsakar ett eko bubbla.

Detta köp åtgärd sporrar aktier högre temporärt eftersom efterfrågan ökar. I en sann eko bubbla, dock priserna aldrig återfå vad de ursprungligen hade nått, åtminstone inte på kort sikt. När en krasch sker, kan det finnas en period av ihållande, långsammare tillväxt, men detta är inte en bubbla. Detta är ett normalt beteende på marknaden.

Post-bubbla rallyn nästan alltid sker. När IT-bubblan kollapsade 2001, fanns det en kort rally, men som inte höll i. NASDAQ, som har tech tunga aktier, vid ett tillfälle nådde mer än 5000 poäng. Det föll snabbt till en nivå runt 3.500 sedan återhämtade tillbaka till mer än 4.000.

I oktober 2002, NASDAQ bottnade på 1110 poäng. Mellan mars 2001 och oktober 2002 fanns det stora förluster, och inte så många vinster, alltså alla blir eko bubblor. Sedan dess NASDAQ har sakta börjat bygga, men inte alls i den takt det hade gjort så under bubblan åren.

Ett eko bubblan är i allmänhet ganska lätt att se. Den har en bestämd utgångspunkt direkt efter en stor förlust på marknaden, följt av en slutpunkt där förlusten nästan kommer att vara lika med ekot bubblan vinst, även om det kan vara mer eller mindre. Medan Nasdaq, under dot-com-bubblan, är ett bra exempel, kan alla andra marknader också ha efter bubbla rallyn.