Vad är en Flange Nut?

September 25

En flänsmutter är en mutter som har som har en sida formade med en bred, plan yta. Ytan, eller fläns, varvid fungerar som en bricka genom att hindra muttern från inbäddning i ytan fastsatt när den skruvas på änden av en bult. Det distribuerar också hållkraft av muttern jämnt över dess yta för att ge säkrare fastsättning. Flänsmuttrarna är användbara för att fästa trä och metalldelar och används ofta i snickeri, bilverkstäder och industri. De finns tillgängliga i ett brett urval av storlekar och material.

Flänsen kan ha hål genom vilka skruvar eller andra fästorgan kan drivas för att hålla muttern till ytan är fäst. Pre-fästa flänsen till en yta ger en användbar metod för att ansluta något till den med hjälp av en bult eller metallstav, som kan införas i den stationära muttern och åtdragen. Hålen är också lämpliga för insättning av glidfötter, så justeringar maskiner kan göras genom att vrida en gängad stång införd i flänsmuttern.

De flesta flänsmuttrarna är sexkantiga. Flänsen ibland tandade för att ge muttern bättre hållkraft. Räfflorna biter i ytan när muttern dras åt och är vinklade för att förhindra moturs rotation som skulle leda till muttern uppbackning av och lossning. En hex flänsmutter kan vara gjord av härdat stål eller titan och belagda med en zink eller krom. Om den är sågtandade, tillåter det härdade stålet tandningarna att bita in i nästan vilket material som helst.

För att förhindra skada på ytorna är förenade, kan en flänsmutter också ha en lekare fläns som fungerar ungefär som en bricka. En vridbar fläns förblir stilla när muttern vrids, vilket gör att mer vridmoment som skall tillämpas utan risk för flänsen scoring ytan eller bär det iväg. En svivel flänsmutter är mest användbar för fogning av trä och plast.

En fläns bult liknar en flänsmutter. Den har vanligen ett hexagonalt huvud, och flänsen är fäst vid basen av huvudet. Som med en flänsmutter, fungerar flänsen som en bricka, förhindrar huvudet av bulten från inbäddning i ytan och ger extra hållkraft. Både flänsbultarna och flänsmuttrarna kan ha vingar så att de kan vara hand åtdragna. En vingmutter med en fläns är användbar för lätta förband.