Vad är en Casado?

February 2

En Casado är en typ av måltid vanligt i Costa Rica. Ris, bönor, någon typ av kött, och en sallad är de vanliga objekt i denna måltid. Typiskt för dessa poster serveras tillsammans på en tallrik. Måltiden är särskilt förknippad med små, prisvärda kvarterskrogar kallade sodavatten men också nu i en rad olika restauranger och inställningar. Restauranger erbjuder oftast ett val av kött till diners som beställer en casado.

Ordet "casado" är löst översatt betyda "gift". En förklaring som ofta erbjuds för namnet på skålen är att presentationen "gifter sig" många livsmedel tillsammans. Ett annat vanligt förslag är att denna typ av måltid är typiskt för vad som kan serveras till en gift man som kommer hem till lunch.

Ris är en mycket vanlig mat i Costa Rica, som serveras med en majoritet av måltider. Det är ofta åtföljs av svarta bönor. På en casado ris och bönor kan serveras separat, eller kan göras till gallo pinto, en annan vanlig Costa Ricas skålen. Gallo pinto görs genom stekning ris och svarta bönor tillsammans.

Kött för en casado kan ta många former. Mycket vanligt är kyckling eller nötkött, vanligtvis grillad eller kokt och serveras med en sås eller krydda. Fisk, särskilt stekt fisk, är också ofta serveras. Stekt eller grillad kyckling är också möjliga valen. Vissa restauranger erbjuder rätter som lasagne eller en köttbaserad soppa som ett av alternativen för köttdelen av måltiden.

Som med köttet, kan sallader ta många former. Det kan skivade tomater eller skivade tomater med sallad. Kål och tomatsallad är en annan möjlighet, som är skivade rödbetor eller gurka. Costa Ricas picadillos används ibland: Dessa är erfarna blandningar av grönsaker med kött. Mat i Costa Rica är inte normalt mycket kryddig och dessa är hårdare smaksatt med vitlök, spiskummin och koriander än chili eller peppar.

Färska corn tortillas ofta serveras på en casado, som är friterade eller stekta mjölbananer. Mjölbananer är en icke-söt mängd bananer som måste kokas innan man äter. Potatismos eller pasta kan serveras i stället för mjölbananer, och färska ostar är en annan ofta tillägg till måltiden.

Många restauranger erbjuder inte bara ett val av kött, men andra objekt att slutföra skålen. På grund av detta, är en casado ofta rekommenderas för dem med kosten begränsningar. Vegetariska versioner ibland bjuds. Drycker, ofta färska fruktjuicer och desserter är också ibland ingår.

  • Casado är en vanlig maträtt i Costa Rica, särskilt i små, prisvärda kvarterskrogar kallade sodavatten.