Vad är en köporder?

April 18

De flesta investerare köpa och sälja värdepapper, inklusive aktier, obligationer och råvaror, med hjälp av en mäklare. På aktiemarknaden, kommer en börsmäklare köpa och sälja värdepapper för investerares räkning för avgifter och provisioner. Som ett resultat, investerare får tillgång till enskilda aktier eller flera tillgångar genom fonder, som är korgar av värdepapper som förvaltas av proffs. När en investerare placerar en köporder med en mäklare, är han eller hon är att ge som mäklare rätt att köpa en aktie från en börs till bästa möjliga pris. Det är en variant på denna strategi som kan öka chanserna för lönsamhet och gör en köporder mindre riskfyllt.

Vissa företag tillåter investerare att köpa aktier i lager direkt från denna enhet snarare än genom en mäklare. Detta är möjligt genom återinvestering av utdelning program eller dropp, som är företagsprogram som kan skära ner på mäklaravgifter, även om inte alla företag erbjuder dem. Merparten av tiden, behöver en investerare en mäklare för att fungera som en mellanhand mellan den investerare och börsen där ett bolag listar sina aktier.

En investerare kan placera en köporder eller begäran om att köpa ett lager med en mäklare via Internet, per telefon, personligen eller via fax. Denna begäran grundas på förväntningar om att mäklaren kommer att kunna få ett visst värdepapper till det lägsta priset. Om aktiekursen svävar oväntat kan en köporder resultera i ett dyrt köp för dessa aktier.

För att minska risken för att en mäklare kommer att köpa en aktie till höga priser genom en allmän köporder, kan en investerare placera en mer specifik köp limit med denna mäklare. En investerare måste först sätta en gräns pris, det högsta värdet som han eller hon är villig att betala för en viss aktie, att inleda ett köp limiterad order. När detta lager sjunker till just pris eller mindre, har mäklaren rätt att köpa aktier på uppdrag av investeraren.

Lagren kan vara volatila, dock, vilket innebär att de kanske inte att hålla en viss prisnivå för långt innan stiga i värde igen. Det finns ingen garanti, även efter att placera ett köp limit, att en mäklare kommer att kunna säkra en lager på en viss nivå. Istället finns det ett löfte om att mäklaren inte kommer att köpa aktier till ett pris som överstiger buy limit som fastställts av investeraren.

  • De flesta investerare köpa och sälja värdepapper, inklusive aktier, obligationer och råvaror, med hjälp av en mäklare.