Vad är en starthanterare?

March 6

Ett startprogram är en mycket liten bit av programkod som körs under startsekvensen av en dator eller annan enhet. Den kopierar kritiska filer och komponenter för ett operativsystem från en lagringsenhet, som en hårddisk, in i datorns huvudminne. Programmet kommer då att ge operativsystemet kontroll och sluta förrän nästa start. Thanterare varierar i komplexitet och används även i enheter som smartphones, surfplattor och spelkonsoler.

Uppstartsprocessen i de flesta persondatorer (PC) är en komplex händelse med flera steg. Centralenheten (CPU) inuti de flesta datorer inte kan köra program direkt från en lagringsenhet, som en hårddisk, så den första mjukvara för att köra när datorn är påslagen laddas från ett speciellt mikrochip på moderkortet , datorns centrala kretskort. Denna mikrochip kan innehålla ett av flera olika specialiserade program, inklusive Basic Input Output System (BIOS) eller Extensible Firmware Interface (UEFI), som utför hårdvaru provning och initiering funktioner innan du söker hårddiskar och flyttbara lagringsenheter för en starthanterare. Kod från boot loader överförs sedan till systemminnet, som tar kontroll över datorn och flyttar startsekvensen till nästa steg.

En gång i kontroll, fortsätter starthanterare att läsa in nödvändiga drivrutiner och kritiska systemfiler som behövs för att köra ett operativsystem som Microsoft Windows, Linux eller Mac OS X. Thanterare är ofta plattformsspecifika, eftersom drivrutiner och systemfiler varierar kraftigt mellan olika system. De kan också köra i etapper, där varje etapp av programmet laddar en mer komplex och kraftfull mjukvara. På datorer som har mer än ett operativsystem installerat, kallas ett program en boot manager låter användaren välja ett system för att starta upp och lämnar över kontrollen till lämplig boot loader. Efter ett operativsystem är laddad, starthanteraren avstår sin kontroll av systemet och utgångar.

Smartphones, tabletter, spelkonsoller, hemelektronik produkter, och många andra typer av enheter använder också thanterare. Om en enhet går igenom en period av uppstart eller lastning när första påslagen, det finns en god chans att det är med hjälp av en starthanterare. Vissa teknikentusiaster har varit kända för att hacka eller ersätta thanterare för vissa enheter för att köra anpassade program eller aktivera mer avancerade funktioner.

  • Thanterare körs när en dator startas.