Vad är en hängande Tchad?

March 7

En hängande chad hänvisar till en liten bit papper som är avsedd att stansas ur en större pappersark, men ändå förblir fäst. Termen kom in allmänheten diskurs under 2000 USA (US) presidentval när ovanligt nära röstningsnummer resulterade i en handen omräkning av tusentals valsedlar i Florida. Under denna tid fanns det en hel del diskussion om stödberättigande valsedlar som hade en hängande chad istället för ett rent stansat hål, för att indikera väljarens val av kandidat. Begreppet har varit i populär användning, särskilt bland politiska kommentatorer och siffror inom populärkultur.

Den 2000 amerikanska valet presenterade en omdiskuterad tävling mellan då vicepresidenten Al Gore och Texas guvernör George W. Bush. På valnatten, delstaten Florida blev centrum för nationell uppmärksamhet, eftersom exit poll indikerade att Gore hade vunnit i Florida och dessa resultat angavs av flera tv-nät. Flera timmar senare, var dock fler röster stämde och den initiala förutsägelse indragna och ändrades till "för nära samtal" av TV-sändningar.

Några timmar efter det, var staten förklarats ha gått till Bush och han fick namnet nästa president-elect av flera stationer. Detta var innan några av de mer framträdande plats pro-Gore distrikten hade stämde, dock, och resultaten så småningom visade sig vara så nära att en hand omräkning krävdes enligt lag innan slutresultatet kunde ges. Även om omräkningen slutade så småningom i en storm av kontroverser, introducerade processen allmänheten att den hängande chad och lyste ett nytt ljus över den amerikanska politiken.

Under denna omräkning process, har de metoder som används för att rösta på valsedlar i Florida förs in i nationella rampljuset, och den hängande chad kom in i gruppen medvetande USA. Den metod som används för att ange ett valt kandidat på Florida omröstningar inblandade trycka på en metallstycke genom pappersröstsedeln för att stansa ut ett hål för föredragna kandidaten. I många fall, var detta gjort rent och den önskade kandidaten var uppenbart att även en tillfällig iakttagare.

Övriga valsedlar, var dock inte lika lätt stämde och dessa blev en källa till mycket debatt, frustration och kontroverser. I situationer där chad, den lilla bit papper utstansade av en väljare, inte rent separeras från omröstningen, blev resultatet kallas en hängande chad. För en fyrhörnig chad termen används vanligtvis endast i situationer där en enda hörn är fortfarande fäst till papperet. Eftersom processen gjorde nationella rubriker var dock frasen som vanligen används och hängande chad blev synonymt både med de faktiska papper bitar själva och med en känsla av den allmänna fördelningen av valprocedurer.

  • Hängande Chads var förknippade med 2000 amerikanska presidentvalet mellan George W. Bush och Al Gore.
  • Florida var i fokus för en hängande chad kontrovers i valet 2000.