Vad är skillnaden mellan en DVD-spelare och en Blu-ray spelare?

September 4

DVD och Blu-ray är två typer av optiska lagringsskivor, som vanligen används för lagring av filmer och annat video. Även om skivorna se likadana ut, finns det betydande skillnader. Skillnaden mellan en DVD-spelare och en Blu-ray spelare är laserteknik som används för att spela in och spela upp datan. En Blu-ray spelare kan spela de flesta dvd-skivor; Men, kan en DVD-spelare inte spela Blu-ray -skivor.

DVD

Digital Video Discs (DVD) utvecklades på 1990-talet, och kom till marknaden under andra halvan av decenniet. Information skrivs till en DVD med en 650 nanometer (nm) röd laser, vilket skapar mikroskopiska ojämnheter i ett spår på skivan. En DVD-spelare innehåller en laser som kan läsa gupp i spiralspår av data. Den vanligaste typen av skiva rymmer 4,7 GB data.

Kvaliteten på ljud och video som spelats in på en DVD-skiva är mycket hög; i de flesta fall, är video kodad i MPEG-2-format, vilket ger hög upplösning, 720 pixlar. Surroundljuds alternativ är också ofta tillgängliga. Många DVD-skivor finns också interaktiva menyer, extra ljudspår och andra specialfunktioner.

Blu-ray

Blu-ray spelare infördes 2006. Information är skriven på en Blu-ray Disc med en 405 nm blå laser - ge tekniken dess namn. Denna laser producerar en tätt fokuserad stråle, och kan bränna mer data än en röd laser i samma storlek utrymme; en standard Blu-ray Disc rymmer 50 GB. Kommersiell ljud och video är normalt kodad i ett eget format som heter Blu-ray Disc Movie (BDMV), även om det finns andra format.

Kvaliteten på videon på Blu-ray är högre än på en DVD; i de flesta fall, är upplösningen 1080p. Dessutom, det sätt videon komprimeras på skivan är bättre, vilket bidrar till en bättre bild. Kvaliteten på ljudet på Blu-ray är i huvudsak studiokvalitet. Liksom DVD, Blu-ray-skivor brukar innefatta interaktiva menyer, flera ljudspår och andra specialfunktioner. Detta drag är ofta mer avancerade än DVD-skivor kan erbjuda och innehålla saker som popup-menyer och bild-i-bild-kommentarer.

HD DVD

En efterträdare till den standard DVD, kallat HD DVD, utvecklades under 2000-talet. Detta format kan hålla 15 GB på en skiva med ett lager, och - som Blu-ray - använde en blå laser för att koda information. Det presenterade också interaktivt innehåll, mycket hög kvalitet ljud och video upplösning upp till 1080p. Efter en kort period av konkurrens med Blu-ray , var dock det format upphörde 2008.

DVD vs Blu-ray

När det gäller kvalitet, kan Blu-ray ger högre upplösning video och högre ljudkvalitet än DVD. Det ger också fler special och interaktiva funktioner. Om kopplad till Internet, kan en Blu-ray spelare också uppgraderas, och tillåter användaren att ladda ner extramaterial och ansluta till nätet ljud- och videotjänster.

För att få ut det mesta av Blu-ray , verkligen behöver en konsument en högupplöst TV (HDTV) kan visa 1080p-video, en utmärkt högtalarsystem och en Internet-anslutning. Även HDTV har blivit mycket populär, många människor fortfarande äger standard tv som inte kan visa Blu-ray som bäst. Allt med denna teknik är också relativt dyra, även om priserna sjunker.

DVD-skivor blev mycket populär mycket snabbt, och som ett resultat, är spelare och skivor som finns i en majoritet av hushållen i USA och andra länder. Som ett resultat, är det osannolikt att DVD helt enkelt kommer att försvinna på samma sätt som HD DVD gjorde. De flesta Blu-ray spelare kan också spela DVD-skivor, så någon som letar efter en ny maskin fortfarande kommer att kunna spela sina äldre skivor. DVD-spelare kan inte spela Blu-ray titlar, vilket gör dem ett mindre attraktivt val för många köpare.

  • Blu-ray skivor och spelare kan mata ut 1080p video.
  • Du behöver en högupplöst TV för att se filmer eller program på Blu-ray-skivor.
  • Blu-Ray-skivor spela upp filmer i HD.