Vad är mandibular foramen?

May 4

Mandibular foramen är en öppning i underkäken eller underkäken. Den fungerar som entré för blodkärl och mandibular nerv. Den sämre alveolär nerv och sämre alveolär artären anger också genom de mandibular foramen.

Specifikt är mandibular foramen belägen vid ramus. Även känd som "ramusen av underkäken" eller "vinkelrät delen av underkäken," den har en fyrsidig form och täcker baksidan av underkäken. Ramusen har två ytor: den mediala eller mellersta, yta och sidoytan, vilket bär mandibular foramen som visas runt dess centrum. Detta område har också coronoideus och condyloid processer som skiljs åt av mandibular hack.

Den sämre alveolär nerv och sämre alveolära artären in i underkäken genom mandibular foramen. Detta område av passagen är därför termen "alveolära" appliceras på båda, som en börden av begreppet indikerar området nära käken åsen. Varje struktur har en särskiljande funktion på underkäken.

Även känd som den sämre tandnerven är sämre alveolär artären en av grenarna av mandibular nerv. Denna struktur är den största av de grenar av trigeminusnerven, eller femte hjärnnerven. Trigeminusnerven, ibland förkortat CN5, fungerar som ansiktet huvudkälla innervation. Det är också ansvarig för flera motoriska funktioner, inklusive bitande och tuggande.

Före ingången via mandibular foramen, en gren av den sämre alveolär nerv kallas mylohyoid nerven innerverar mylohyoid och digastric muskler. Dessa muskler är hittas mellan underkäke och hyoidbenet på halsen och under den undre käken, respektive. Vid inträde, reser sämre alveolär nerv genom mandibularkanalen att bli en del av en sensorisk nätverk kallas sämre tand plexus, som innerverar de nedre tänder och tandkött; sämre alveolär nerv tjänar sitt alternativa termen "underlägsna dental nerv" av denna anledning. Också, den förgrenar ut som den mentala nerv och kommer in i mentala foramen att innerverar hakan och underläppen.

Som för inferior alveolar artären, går den mandibular foramen med sämre alveolär nerv och färdas längs den mandibularkanalen. I likhet med nerven, är det också kallas sämre tand artären, men den levererar underkäken med blod istället för innervation. När den når de premolar tänderna, delar den i framtand gren och den mentala grenen. Den framtand gren - så heter på grund av sin bana just nedanför framtänder - ansvarar för att leverera blod till tänderna och tandköttet. Den mentala gren, under tiden, följer den mentala nerv genom de mentala foramen till hakan.

  • Mandibular foramen är en öppning i underkäken, eller underkäken, som fungerar som ingång för blodkärl och mandibular nerv.