Vad är kopplingen mellan allergier och halsont?

October 10

Halsont är ett vanligt symptom på allergier. Många människor kommer att uppleva en smärtsam, kliande, svullen hals samtidigt ha en allergisk reaktion, även om sambandet mellan allergier och halsont varierar. Källan för reaktionen kan vara miljöfrågor irriterande, såsom pollen eller mögel; i dessa fall är det halsont ofta en biprodukt av nästäppa associerad med attacken. Födoämnesallergier kan också framkalla en reaktion i kroppen som leder till en halsont; denna typ av reaktion är typiskt ett direkt resultat av den allergiska reaktionen i sig.

Allergier och halsont är ofta kopplade till följd av överbelastning som åtföljer en reaktion på miljö allergener. Många gånger är dessa säsongsbetonade allergier som hösnuva, men andra irriterande ämnen såsom djur ilska, cigarettrök eller föroreningar kan ha samma effekt. Personer med dessa typer av allergier upplever vanligtvis nästäppa, vilket i sin tur leder till bihålorna dränering på baksidan av halsen. Den ständiga närvaron av denna post-nasal drip irriterar och förvärrar slemhinnan i halsen. Så länge nästäppa kvarstår kommer patienten vanligtvis fortsätta att ha ont i halsen; om den inte behandlas, kan den kroniska trafikstockningar utvecklas till infektion, vilket kan göra situationen ännu värre.

Tillsammans med post-nasal drip, kan andra effekter av nästäppa uppstå allergier och halsont kan vara resultatet. Om personen inte kan andas genom hans eller hennes näsa, kan han eller hon bli tvungen att andas genom munnen, speciellt när de sover. Inandning av luft på detta sätt kan torka halsen, vilket gör det ont. Överskott slem kan också leda till hosta, vilket ytterligare kan förvärra halsen.

Matallergier och halsont också ofta gå ihop, men till skillnad från miljömedel, det är den allergiska reaktionen i sig som normalt orsakar smärtan direkt. När en person äter ett livsmedel som han eller hon är allergisk, antikroppar utvecklas i kroppen och fäster celler som kallas mastceller. Nästa gång maten är uppäten, interagerar den med antikropparna på mastceller, vilket i sin tur stimulerar mastcellerna att släppa ut ämnen såsom histamin för att attackera det upplevda hotet. Eftersom mastceller är vanliga i vävnaden i halsen, och cellerna utsätts för livsmedel där när det sväljs, är en halsont ofta ett resultat av denna typ av reaktion.

  • Överskott slem kan leda till hosta, vilket kan irritera hals.
  • Någon som äter ett livsmedel hon är allergisk mot kan utlösa en halsont.
  • Allergier kan orsaka efter nasal drip och leda till svullnad och trängsel i näsan.
  • Cigarettrök, ett allergen, kan orsaka överbelastning som leder till halsont.