Vad är skillnaden mellan DWDM och CWDM Optiska Technologies?

December 29

Det finns flera skillnader mellan DWDM och CWDM-system. CWDM-system är äldre och kan inte passa så många dataströmmar. CWDM-system är emellertid också billigare från början. Den design, funktion och syfte skiljer sig också i fråga om överföringslängd och avstånd.

När man arbetar med system för överföring fiberoptiska, det finns två huvudtyper av Wavelength Division Multiplexing eller WDM, system som används för att överföra de nödvändiga uppgifterna: DWDM och CWDM. Grov WDM-system, eller CWDM-system, används när det finns åtta eller färre våglängder i varje fiber som är aktiva. Tät WDM-system, eller DWDM system, används när det finns åtta eller större våglängder verksamma inom varje fiber.

Dense Wavelength Division multiplicera system kan passa mer än 40 olika dataströmmar i samma mängd fibrer som används för två dataströmmar i en CWDM-system. CWDM-system uppfanns före täta våglängdssystem, eftersom kostnaden för kablage var en viktig faktor. Nu när kablage och vidarebefordran har blivit billigare, är DWDM system används ofta i stället för CWDM-system. En annan stor skillnad är att vnglängdssystem definierar CWDM-system, medan DWDM-system definieras av frekvenser.

CWDM-system kan utföra många av samma uppgifter som en tät våglängdssystemet, till en lägre initial kostnad. Trots den lägre sändning av data via ett CWDM-system, dessa är fortfarande livskraftiga alternativ för fiberoptisk uppgifter vidarebefordran. CWDM-system bär färre uppgifter, men kablage som används för att köra dem är billigare och mindre komplicerat. Ett DWDM system har betydligt tätare kablage och kan bära en betydligt större mängd data, men det kan kosta oöverkomliga, särskilt när det finns ett behov av en stor mängd kablar i ett program.

En annan stor skillnad mellan de två är att DWDM multiplexering system är gjorda för längre distanser befordran, genom att hålla de våglängder som tätt packade. De kan överföra mer data över en betydligt större körning av kabel med mindre störningar än en jämförbar CWDM-system. Om behovet finns där för att överföra data över en mycket lång räckvidd, kommer den täta systemlösning sannolikt vara bäst i termer av funktionalitet databefordran samt minskat inblandning över längre sträckor som våglängd måste resa.

CWDM kan inte färdas långa sträckor, eftersom våglängd inte amplifieras, och därför CWDM är begränsad i sin funktionalitet över längre sträckor. Vanligtvis kan CWDM resa någonstans upp till ca 100 miles (160 km), medan en förstärkt tät våglängdssystemet kan gå mycket längre eftersom signalstyrkan förstärks regelbundet under hela körningen. Som ett resultat av den extra kostnad som krävs för att tillhandahålla signalförstärkning är CWDM-lösning bäst för små upplagor som inte har verksamhetskritiska data.