Vad är Gips Fanér?

December 31

Gips fanér, även kallad gips skumma i vissa länder, är en metod för efterbehandling innerväggar. Processen att applicera ett plåster fanér börjar med särskilt sammansatta gipsskivor, som spikas på väggreglar för att skapa en plan insida. En tunn beläggning av puts kan sedan appliceras till gips, vilket resulterar i en slät, sömlös yta. Färgtoner kan blandas in i gips före dess applicering, om någon typ av färg är önskvärt, även om det även är möjligt att anbringa färg eller tapet vid någon punkt efter det att materialet har torkat. Gips faner är typiskt dyrare än gips, men det erbjuder många av fördelarna med en traditionell ribba och gips yta utan tillhörande kostnader.

Före ungefär 1950-talet, putshållaren och gips metoden var den vanligaste tekniken som används för att skapa inre väggytor i västvärlden. Detta var en mycket arbetsintensiv metod som involverade spikning horisontellt orienterade basmaterial remsor till innerväggsreglar. Omkring 13 millimeter (0,5 tum) av gips applicerades sedan till svarvning i två skikt. Den första skikt av gips skulle pressas genom luckorna i ribba materialet, och sedan den andra pälsen kan ge en jämn, tålig yta. Gips började ersätta ribba och gips på 1950-talet, men gips fanér infördes också som en kombination metod.

De första gips fanér tekniker var mycket lik den gamla ribba och gips metod. Istället för trä ribba, var tunna remsor av gipsskivor används för att förankra gips på plats. Senare utvecklingar har lett till större plattor av denna gipsskivor, som i huvudsak bara gips med en annan yttre skikt. Dessa specialdesignade gipsskivor är belagda i två papperslager, varav absorberar fukt och annat som motstår det. Detta gör gips att knyta an till de styrelser, medan den interna gipskärna förblir skyddad från fuktskador.

Gips fanér appliceras på liknande sätt till den gamla ribba och gips metoden, men långt mindre material används. I vissa fall plåsterskiktet är endast ca 3 mm (0,1 tum) tjock, även om olika tillämpningar kan variera. Väggarna behöver typiskt att härda under flera dagar till över en vecka, beroende på tjockleken av ansökan. Efter att de har härdat, är det då möjligt att tillämpa färg, tapet eller andra finputsning. Det är också möjligt att blanda färgtoner in med gips före applicering, vilket kan resultera i färgade väggar som inte kräver färg eller någon annan typ av efterbehandling.

  • En man tillämpar gips fanér till en vägg.