Vad är Free Software Foundation?

July 8

Free Software Foundation (FSF) är en icke-vinstdrivande bolag, grundat i USA 1985 med det uttalade uppdraget "att främja datoranvändare frihet och för att försvara rättigheterna för alla fria programvara användare." Fri programvara definieras av FSF som mjukvara med kod fritt tillgänglig källa som kan köras, kopieras, distribueras, studerade, förändrats och förbättrats utan begränsningar. Free Software Foundation är verksamt över hela världen, och påstår sig ha 3000 aktiva medlemmar i 48 länder. Det främjar och stödjer utvecklingen och införandet av fri programvara, och kampanjer mot vad den uppfattar som inskränkningar av programvara friheten, som proprietär programvara och användargränssnitt upphovsrätt. Senaste mjukvaruutveckling insatser från FSF har fokuserat på sina högprioriterade projekt, bland annat utveckling av en fri programvara Flash-spelare, gratis programvara för PDF hantering och videoredigering, och gratis alternativ till Skype och Google Earth.

På sin webbplats, hävdar Free Software Foundation Free Software Definition. Detta är en lista över fyra friheterna FSF anser väsentliga för användarna att ha om ett program är att betrakta fri programvara: frihet att köra programmet för alla ändamål; frihet att studera och göra ändringar i programmets källkod; friheten att vidaredistribuera kopior av programvaran; och frihet att distribuera kopior av modifierade versioner av programmet. Andra aktiviteter av FSF inkluderar publicera en fri programvarulicens och hosting fri programvaruprojekt på sina servrar.

Den viktigaste mjukvaruutveckling projekt som stöds av Free Software Foundation är GNU-projektet, en fri programvara operativsystem som stod färdig 1992. Organisationen är fortfarande involverad i utvecklingen av fri programvara för detta projekt, men mycket av dess fokus har flyttats till politiska initiativ, juridiska frågor och information till allmänheten. Till exempel, FSF kampanjer mot mjukvarupatent och Digital Rights Management (DRM), som den ser som överträdelser om programvarufrihet.

FSF främjar också den fria ljudformat OGG Vorbis + som ett alternativ till mp3 och AAC, och har sponsrat kampanjer mot vissa proprietär programvara, inklusive Windows Vista, den så kallade "BadVista" kampanj. Vissa människor i databranschen har kritiserat dessa kampanjer för att vara alltför negativ, och hävdar att fri programvara är inte alltid ett trovärdigt alternativ för användarna. Free Software Foundation arbetar ofta tillsammans med andra organisationer i den fria programvarurörelsen. Detta inkluderar Software Freedom Law Center (SFLC), Electronic Frontier Foundation (EFF) och Förbundet för programmering Frihet (LPF).

  • Free Software Foundation främjar och stöder utvecklingen och införandet av fri programvara, som alternativ till Skype.