Vad är Proline?

July 4

Proline är en aminosyra som är nödvändig för driften av den mänskliga kroppen. Det produceras av glutamat, även känd som glutaminsyra. Med rätt kost, både glutamat och därför är prolin produceras naturligt av människor. Detta innebär att prolin är en icke-essentiell aminosyra, eftersom folk inte kräver en extern källa.

Denna aminosyra hittades först i föreningen kasein 1901, och dess upptäckt krediteras till Emil Fischer, en tysk kemist. Det förekommer naturligt som färglösa kristaller, och är löslig i vatten. Skillnad från de flesta andra aminosyror, är det också löslig i alkohol. Det är också en av endast två aminosyror - den andra är glycin - som inte följer vad som är känt som Ramachandran Plot. Detta beskriver flera typiska vinklar som uppträder i strukturen av aminosyror, i en proteinstruktur. Både den och glycin har vinklar som inte överensstämmer med tomten.

Proline är nyckeln för att bibehålla frisk hud samt dess underliggande bindväv. Både den och lysin är viktigt i bildandet av kollagen, ett ämne som dämpar lederna och hjälper till att läka brosk. Denna aminosyra är också hjälper till att bryta ner proteiner i kroppen, vilket medger bildning av nya celler.

Dessutom är nödvändigt för korrekt muskelvävnad underhåll denna aminosyra. Uthållighets löpare och konkurrenskraftiga påbyggare upplever ofta en brist på prolin, vilket kan leda till en minskning i muskelvävnaden. Utan en tillräcklig källa till glutaminsyra, för att föregångaren prolin, kommer kroppen förbrukar sin egen muskelvävnad för energi, begränsa eller helt förneka någon muskel vinster från träning.

De vanligaste naturliga källor för denna förening är kött och mejeriprodukter, eftersom de innehåller höga halter av glutamat. En person konsumerar begränsade mängder protein, eller på en strikt vegetarisk kost, riskerar brist och bör överväga ett tillägg. Proline tillskott är vanligast som en del av kombinationsaminosyra formler.

En av de vanligaste medicinska användningarna av denna syra är att behandla en allvarlig vävnadsskada, som extra prolin i kroppen främjar hudens återväxt och elasticitet. Det används också i behandlingar för ryggont och artrit, på grund av dess joint dämpande effekter. Den dagliga rekommenderade dosen för denna aminosyra är mellan 500 och 1000 milligram (mg). Forskning har också visat en ökning av effektiviteten när den kombineras med vitamin C.

  • Proline tillskott kan vidtas för att främja hudens elasticitet.
  • Magert kött och mejeriprodukter är bra källor till glutamat.
  • Strikta vegetarianer eller de på låg-protein diet kan ha nytta av att ta prolin tillskott.