Vad är Pellagra?

May 29

Pellagra är en sjukdom som uppstår när människor är i sena stadier av en niacin eller tryptofan brist. Läkare ökänt erkänner pellagra vid fyra D's: demens, dermatit, diarré, och död. Utöver dessa välkända symptom, kan pellagra också orsaka ett antal hälsorelaterade problem. Om tillståndet inte behandlas, kommer patienten att dö i fyra till fem år.

Denna extrema näringsbrist har registrerats i befolknings sedan åtminstone 1700-talet. I många samhällen är det oftast ses bland människor som är fattiga, med begränsad tillgång till näring, tillsammans med kroniska alkoholister, anorektiker och personer med svår psykisk sjukdom som kan vägra att äta. Vissa matsmältningsvägsbesvär kan också leda till pellagra, eftersom patienter med dessa tillstånd inte kan absorbera de näringsämnen de behöver. Historiskt är pellagra också ses i samhällen där människor är starkt beroende av majs för nutrition, eftersom majs saknar tillgängliga niacin om den inte behandlas med kalk i en process som kallas nixtamalization.

Ett anmärkningsvärt utbrott av pellagra inträffade i den amerikanska södern i början av 20-talet, sporra forskare att ta reda på vad som orsakar utslag av medicinska problem och dödsfall i södra. Dessa forskare identifierat småningom frågan som en näringsbrist, och utvecklat behandlingar för att ta itu med pellagra. Oron pellagra och andra näringsbrist har också lett till att vissa regeringar att uppdra tillskott av vissa livsmedel med nödvändiga vitaminer och mineraler, för att se till att befolkningen har tillgång till alla komponenter i en hälsosam kost.

Patienter med detta tillstånd börja med en enkel näringsbrist. När bristen blir allvarligare, visas en ljuskänslig utslag på huden, och patienten kan börja uppleva mag upprörd. De närmaste symptom kan komma igenom är neurologisk, med patienter som har problem med att balansera, och så småningom utveckla demens. Om pellagra tillåts kvarstå, kommer patienten så småningom dör till följd av tryptofan eller niacin brist.

Behandlingen för pellagra är nikotinsyra, tillsammans med kost ändringar för att säkerställa att patienten får den näring som han eller hon behöver i framtiden. Många livsmedel ger källor till tryptofan och niacin, inklusive fjäderfä, inälvsmat, vete, jäst, och jordnötter, och folk som äter en balanserad kost kan generellt undvika att utveckla denna näringsbrist tillsammans med många andra. Kosttillskott kan också användas för människor som har en begränsad tillgång till färska livsmedel som är rika på nödvändiga vitaminer och mineraler.

  • Demens är ett symptom på pellagra.
  • Kroniska alkoholister som lider av extremt dålig kost skulle kunna utveckla pellagra.
  • Som pellagra börjar bli svårare, kommer en patient börjar uppleva mag-frågor.
  • Depression och trötthet är neurologiska symptom i samband med pellagra.
  • Dietary modifieringar för pellagra drabbade är att äta massor av jordnötter.