Vad är Zills?

December 26

Zills är små cymbaler som bärs på fingrarna av magdansöser; de är kända som Zagat på arabiska. Medan dans, dansarna slår sina Zills att accentuera dans eller att bidra till att skapa en tydlig takt; Zills används också när dansarna jobbar rummet för tips och kompletteringar, i situationer där det förväntas. Många dansbutiker säljer flera stilar av Zills, och de kan också köpas genom bolag som är specialiserade på Mellanöstern musikinstrument; eftersom Zills används ibland i västerländsk musik också, kanske vissa västerländska leveranser bära dem också.

Av tradition är Zills bärs på långfingret och tummen på båda händerna, skapa två uppsättningar cymbaler. En skicklig spelare kan skapa en rad av ljud med Zills såsom tydliga ringsignaler, clacks, och klick, skapa en mångsidig samling av ljud för att komplettera en dans med. Beroende på ljudet, kan Zills vara liten och nätt, producerar en tyst men gäll ringen, eller de kan vara tyngre och större, producera djupare toner som kommer att bära hela vägen till baksidan av folkmassan.

Att lära sig att spela Zills är ganska utmanande, och många dansare har problem i början. Spela cymbaler på egen är relativt enkelt, men att spela dem medan dans kan lägga till ett nytt element i svårigheter. De flesta dansarna säger att lära pjäsen Zills helt enkelt kräver massor av praxis, och att dansarna ska få för vana att alltid röra sig när de utövar sina Zills, så att de inte vänja sig vid hur lätt sitter och spelar.

De flesta Zills är gjorda av mässing, och de görs på samma sätt som de har konstruerats i tusentals år. Exempel på Zills från före Kristi födelse finns utställda på många museer och som målningar och andra konstverk attest, före Zills, dansare som används ben, pinnar, kläpp, och diverse andra verktyg för slagverk. Den rytmiska takt med dansmusik lämpar sig väl för att spela Zills, speciellt när dansaren och musiker är väl anpassade till varandra.

Många förknippar ljudet av Zills med Orientalisk musik i allmänhet, inte bara magdans, och de ibland läggs till musikaliska kompositioner för att ge dem en orientalisk tema. En annan form av Zills kan ses i kastanjetter, slagverksinstrument som används i traditionell spansk dans. Flamenco är faktiskt en ättling till magdans traditionen, ett arv från den muslimska erövringen av Spanien.

  • Zills bärs av bellydancers.