Vem Är Shiva?

September 19

Shiva är en av de primära gudarna i den hinduiska religionen, som allmänt praktiseras i Indien. Liksom många hinduiska gudar, han har en komplex och dualistisk natur. Många utövare av hinduismen fokuserar deras dyrkan på Shiva och hans många aspekter, i en tradition som kallas Shaivism. Eftersom han är en sådan viktig medlem av den hinduiska gudavärlden, en del människor utanför denna religion är vagt bekant med honom.

Olika former av hinduism har praktiserats i tusentals år, med de äldsta trosuppfattningar och läror religionen upptäcks i en serie av heliga texter kallas Veda. Ursprungligen tycks Shiva ha dyrkat i skepnad av Rudra, en äldre gud som var ansvarig för stormar, vindar och jakt. Rudra var ibland kallas "The Terrible" i en hänvisning till hans vilda och vilda sätt.

Liksom Rudra är Shiva en mycket destruktiv gud, kan anställer stor förödelse och bränna bort föroreningar. Men han är också en gud av skapelsen, och anses vara en gud av sanning, godhet och skönhet. Många människor anser honom vara en mycket lovande gud, liksom en gud paradoxala idéer. Många statyer, till exempel skildra honom med både kvinnliga och manliga attribut, driva begreppet Shiva som en mycket dualistisk och ibland förvirrande figur i hinduisk mytologi. Förutom att vara en skapare och en jagare, är han också förknippas med dans, konst, och visdom, och han är en respekterad figur i yogiska traditionen.

I de flesta skildringar av Shiva, han har en tredje ögat, tovigt hår, och en halvmåne eller horn på huvudet. Floden Ganges spelar också en roll i Shivas ikonografi, eftersom Gud är nära förknippad med Ganges, och ormar kan visas lindad runt honom också. Han bär en treudd i vissa bilder, eftersom det är hans vapen i valet, och hans kropp är ofta nakna och insmorda i aska. När han kräver transport, Shiva rider en vit tjur som heter Nandi.

Den primära familjen av Shiva består av gudinnan Parvati och deras barn, Ganesha och Skanda. Han är också förknippat med andra gudinnor och gudar i den hinduiska gudavärlden, såsom Vishnu och Kali. Hans första gemål enligt hinduisk mytologi var Sati, en gudinna av lojalitet, sanning, och lång livslängd. Enligt legenden Sati offrad själv eftersom hennes far ogillade hennes äktenskap med Shiva, och hon var reinkarnerad som Parvati.