Vad var det Alaskaköpet?

July 7

Den Alaskaköpet avser American förvärvet av Alaska från Ryssland 1867. För Ryssland denna försäljning var i stort sett ett taktiskt drag som hindrade en potentiell beslag av territoriet av britterna. Köpet förhandlades fram av USA: s utrikesminister William Seward, som fått stora sträcka av mark för $ 7.200.000 US dollar (USD). Trots detta sken fynd, den Alaskaköpet var inledningsvis impopulär bland stora delar av den amerikanska allmänheten, liksom många av landets kongressmän, som dubbade transaktionen "Seward dårskap." Som belöning av Alaskas naturresurser blev allt tydligare, dock den allmänna opinionen av köpes förskjutits från missnöje till godkännande.

Förhandling av Alaskaköpet inleddes 1859, när Ryssland ursprungligen erbjöd territorium till USA. Rysslands motivation för att sälja territoriet var till stor del taktiskt. Alaska hade länge visat sig vara svårt och dyrt att försvara. Vidare marken direkt till sydost om territoriet upprätthålls av Storbritannien, vars relation med Ryssland hade blivit ansträngda i den senaste Krimkriget. Genom att sälja Alaska till USA, skulle Ryssland förhindra en potentiell beslag av territoriet av britterna.

På den amerikanska sidan, var Alaskaköpet hanteras av statssekreterare William Seward, som såg transaktionen som en möjlighet för Amerika att etablera en närvaro i norra Stilla havet. Trots Sewards omedelbart intresse i territoriet, men förhandlingarna snabbt avbrytas på grund av utbrottet av det amerikanska inbördeskriget 1861. Överläggningar mellan Seward och ryska ministern Eduard de Stoeckl återupptogs 1867, och en försäljning slutligen avtalas mellan två män den 30 mars, 1867.

Medan köpeskilling förhandlats fram av Seward - $ 7.200.000 USD, eller $ 0,023 per hektar - kan ha varit ett fynd, många i kongressen var resistenta mot affären och hävdade att Alaska var svårt att komma åt och berövad något konkret värde. Som ett resultat, var kongressens godkännande av Alaskaköpet försenades flera månader som kongressledamöter hävdade över planens förtjänster. Men så småningom blev försäljningen godkändes, och territoriet officiellt överförs från Ryssland till USA på 18 oktober, 1867.

Även efter det hade kommit att passera förblev Alaskaköpet impopulär bland många politiker, journalister och allmänheten. Transaktionen fick även smeknamnet "Seward dårskap." När guldet upptäcktes i territoriet i slutet av 19th century, började dock nationen att förstå omfattningen av den naturliga bounty den hade vunnit. Alaska förblev en amerikanskt territorium fram till 1959, då det hette en stat i USA.

  • Guld upptäcktes i Alaska i slutet av 19th century.
  • USA köpte Alaska från Ryssland 1867 för summan av $ 7.200.000 USD.