Vad är ansiktsneuralgi?

July 9

Facial neuralgi är en ovanlig sjukdom som orsakar enstaka skarpa smärtor skytte i ena sidan av ansiktet. Nästan samtliga fall involverar ett problem med trigeminusnerven, den huvudsakliga sensoriska nerver av ansiktet. En styng kan kännas som en elektrisk stöt eller en brännskada som varar för en bråkdel av en sekund och orsakar rest smärta i några minuter. Tillståndet kan vanligen åtgärdas med mediciner, även om operation kan behövas när smärtsamma twinges är vanliga och försvagande.

Trigeminusnerven delas upp i tre huvudgrenar från basen av hjärnan, mata pannan, käken och kinden regioner. De flesta fall av ansiktsneuralgi uppstår när trycket läggs på ett avsnitt av nerven. Blodkärl i ansiktet kan migrera ligga ovanpå nerven, en vanlig företeelse hos personer över 60 års ålder Mindre vanligt, en tumör eller annan onormal tillväxt kan komprimera trigeminusnerven. Några fall är idiopatiska, vilket innebär att en bakomliggande orsak inte kan fastställas.

De flesta människor som har ansiktsneuralgi har vissa triggers som leder till smärtsamma twinges. Specifika triggers varierar, men att röra ansiktet, ler brett, tugga mat, eller nyser kan alla orsaka episoder. Smärtsamma känslor varar normalt för mindre än en sekund, även om de kan lämna ansiktet känslan öm i flera minuter. Twinges kan centraliseras i kinden, bakom käken, nära mynningen, eller nära ögat. Episoder generellt bli vanligare och smärtsam med tiden.

En primärvårdsläkare kan identifiera ansiktsneuralgi genom att noggrant undersöka ansiktet och frågar om symptom. Efter att en grundläggande diagnos, kommer han eller hon vanligtvis hänvisa patienten till en neurolog för vidare undersökning. Specialisten tar Magnetisk resonanstomografi skannar för att kontrollera avvikelser, såsom tumörer och fördrivna artärer, som kan sätta press på trigeminusnerven.

Behandlingsbeslut fattas med den bakomliggande orsaken i åtanke. I fallet med idiopatisk ansiktsneuralgi, är en patient ges vanligen antikonvulsiva läkemedel för att minska aktiviteten i nerven. Muskelavslappnande kan ge ytterligare symtomlindring och minska risken för återkommande episoder. När dagliga mediciner tas enligt instruktionerna, de är tillräckliga för att förhindra återkommande episoder hos de flesta patienter. Kirurgi anses när symptomen kvarstår eller om det är uppenbart att ett blodkärl, tumör, eller cysta orsakar problem.

En neurokirurg kan behandla ansiktet neuralgi i ett antal olika sätt, och de flesta procedurer kan utföras på ett polikliniskt. En kirurg kan behöva justera blodkärl, skära bort inflammerad eller skadad vävnad, eller injicera en bedövande lösning direkt in i botten av nerven. Om andra alternativ inte lindra neuralgi, kan nerven avskiljas. Stickande smärtor är garanterade att stoppa efter skärning nerven, men den drabbade sidan av ansiktet blir permanent stel.

  • Vissa människor upplever ansiktsneuralgi som utlöses av leende.
  • Nysningar är en åtgärd som kan utlösa ansikts neuralgi.
  • Facial neuralgi beskrivs ofta som tagnings smärta till sidan av en persons ansikte.
  • Antikonvulsiva läkemedel är ofta föreskrivs för personer med ansiktsneuralgi.
  • De flesta fall av ansiktsneuralgi förekomma hos personer över 60 års ålder.