Vilka är de olika typer av vita vinglas?

January 22

För många vinkännare, med lämplig glas för en viss typ av vin är avgörande. Det finns till synes oändliga former och storlekar att välja mellan, men vitt vinglas brukar dela alla några egenskaper. Vitt vin glas är oftast något högre och mindre vid basen än rött vin glas. Dessutom kan toppen av ett glas vara smalare för sötare och mer känsliga vita viner och bredare för de som är mer mogen med djärvare smaker. Ibland stammen av ett vitt vin glas är längre för att hålla den på en svalare temperatur, även om vissa glasögon har ingen stam. Vanligtvis är det bäst kvalitet glasögon är tunn, vilket gör ordentlig visuell utvärdering och provsmakning.

Nästan alla vinglas är smalare vid toppen av skålen och bredare vid botten, vilken hjälper till att rikta vinets doft mot en persons mun och näsa. Ett vin med ljusare och sötare smaker kan serveras i ett glas med en smalare topp, vilket leder vinet till spetsen och sidorna av tungan. Ett glas med en längre och mer upprätt form kan användas för fylligare-bodied vita med djärvare smaker. Denna form sprider vinet till baksidan av tungan. Ett vitt vin glas har vanligtvis en smalare skål än ett rött vin glas, men det bör ändå vara tillräckligt bred för att snurra vinet och observera dess ben och andra visuella egenskaper.

Vitt vin glas har ofta en lång stjälk, så att vinet inte värms genom kontakt med en persons hand. Håller ett glas med stammen förhindrar också kladdar skålen, vilket kan försämra visuell inspektion av vinet. För vissa människor, är en längre skaft vinglas också mer tilltalande än en med en kortare stam. Stemless vinglas finns också tillgängliga som har en mer avslappnad utseende och är mindre ömtåliga än långt skaft glasögon.

För dem som är tillfälliga vindrickare, är en god kvalitet tunt glas vanligen tillräcklig, även om mer seriösa finsmakare kanske föredrar kristall. Ett vitt vin glas bör ha en tunnare kant så vinet kan vara ordentligt smuttade. Som vita vinglas kan variera kraftigt i pris, är det bäst att välja den bästa kvalitet material som är fortfarande överkomliga för en enskild budget.

  • Gnistor vitt vin typiskt serveras i en champagne flöjt.
  • Glas vitt vin.
  • Vitt vin glas är smalare upptill att rikta doften mot munnen och näsan.