Vad är Molybden brist?

June 28

Molybden brist är mycket sällsynt, och inträffar när kroppen saknas eller inte kan bryta ner mineral molybden. Detta är ett mineral som medhjälpare i avgiftning av levern. Den fungerar också som kofaktor i många enzymer som är nödvändiga för människokroppen fungerar. Kroppens molybdenkraven är relativt låga jämfört med de andra mineraler den behöver, och molybden brist normalt inte förekommer i naturliga inställningar.

De flesta fall av molybden brist förekommer i dem som är födda utan enzym som krävs för att bryta ner mineralet, vilket resulterar i mycket sällsynta recessiva rubbningar. Det har bara varit en väl dokumenterade fallet av förvärvad molybdenbrist. Patienten utvecklade snabba hjärtslag och andningsfrekvens, nattblindhet och så småningom blev comatose.

Molybden kraven är relativt låga i människor. Dessutom kan molybden lätt erhållas genom en diet av bönor, mörkgröna bladgrönsaker och vissa korn. I själva verket har bristen på molybden aldrig observerats i en helt frisk patient. De med störst risk att utveckla det är patienter som matas intravenöst. För dem som lider av molybden brist, förändring i kost eller ta molybden tillskott kan vända tillståndet.

Även de två är anslutna, bör molybdenbrist inte förväxlas med molybden cofaktor brist. Molybden cofaktor brist är en sällsynt ämnesomsättningssjukdom där kroppen saknar xantindehydrogenas enzymet, den aldehydoxidas enzymet, och sulfit oxidas enzymet. Dessa enzymer är alla skyldiga att metabolisera xantin, en bas som byts in i urinsyra behövs för friska hjärnans funktion. Molybden cofaktor brist kan leda till allvarliga neurologiska symtom inklusive beslag och koma.

Molybden som ett mineral har flera fördelar för den mänskliga kroppen. Det är viktigt att leverfunktionen, hjälper levern filtrera bodyâ € s blod. Molybden reglerar kalcium, magnesium, och kopparmetabolism. Det underlättar också bodyâ € s användning av järn, vilket är nödvändigt för att normal tillväxt och utveckling. Molybden har associerats med bentillväxt och sänkt risk för karies. Vissa studier länka även detta mineral med låg risk för mage och matstrupe cancer.

För mycket molybden kan vara dåligt för kroppen också. Stor mängd molybden kan ge upphov till att använda koppar eller förändra aktiviteten av alkaliskt fosfatas. Vissa biverkningar av för mycket molybden är diarré, anemi och svullnad i lederna. Samtidigt som de får för mycket molybden är inte bra för kroppen, det är precis lika sällsynt som molybden brist, eftersom kroppen utsöndrar snabbt mineralet om den konsumeras i stora mängder.

  • Bönor innehåller molybden.
  • I ett dokumenterat fall av förvärvad molybdenbrist, upplevde patienten en snabb puls.
  • Molybden brist kan leda till allvarliga neurologiska symtom inklusive koma.
  • Förvärvad molybdenbrist kan orsaka en patient att utveckla nattblindhet.