Vad är norsk laxolja?

October 8

De fetter som finns naturligt i fisk och skaldjur har länge hyllats för sina hälsofördelar, från främjandet av hjärthälsa till anti-aging egenskaper. Fiskfetter, så kallade "nyttiga fetter" eller omega-3 fetter, finns normalt i naturligt utsöndras fiskoljor. Lax, sardiner, och öring är bland de mest oljiga fiskar tillgängliga för konsumtion. Hälsa och näringstillskott leverantörer har kapitaliserat på fördelarna med fiskolja, och många sorter av fiskoljekapslar kan köpas i de flesta länder över disk och utan recept. Norsk lax olja är en sådan komplement.

Norsk lax olja säljs oftast som en hälso kosttillskott. Det är oftast marknadsförs som olja från lax som lever naturligt som kallt vatten fisk i de djupa Atlanten utanför Norges kust. Marknadsförare främja norsk lax som något exotiskt: lax, de lovar, levande intakta, icke-förorenad liv i vattnet i Arktis. Norsk lax olja ofta främjas som renare och friskare än andra kommersiellt tillgängliga fiskoljor.

Utbudet av fiskoljor tillgängliga för dagligvaror har ökat exponentiellt. Fiskoljor, antingen konsumeras naturligt eller tas i tillägg form, betraktas "essentiella fetter," och rekommenderas av American Heart Association och British Heart Foundation, bland andra enheter. Dessa rekommendationer och påskrifter har hjälpt den ökade populariteten av fiskolja. En rekommendation för fiskolja inte diskriminera på grund av typen av fisk eller ursprungsland fisk, dock. Såvitt hälsoegenskaper är berörda, de flesta vårdpersonal är överens om att fiskolja från någon källa kommer ge samma förmåner.

Lax från Norge skulle smaka bättre än lax från någon annanstans, men om norsk lax olja är bättre för hälsan än någon annan lax eller fiskolja kan diskuteras. Mycket av värdet på specifikt norska Oljan kan vara i uppfattningen. Forskare är oeniga om huruvida vattenföroreningar, vattentemperatur, eller livslängden för fisk på något sätt påverkar oljan att dessa fiskar producerar.

Konsumenterna bör vara medvetna om att många kosttillskott som marknadsförs som norsk laxolja innehåller mestadels olja från norsk lax, men är i själva verket en blandning av andra fiskoljor med olika fettsyranivåer. Om en konsument är efter strikt norsk lax olja, bör han eller hon läste etiketterna noga för att vara säker på att en produkt inte är en blandning. Hälsa kosttillskott som fiskolja är till stor del oreglerad i de flesta länder. Detta innebär att statliga myndigheter, som USA: s Food and Drug Administration, inte noggrant utvärdera påståenden Hälsotillskott producenter, och inte regelbundet inspektera ingredienser för säkerhet, styrka, eller legitimitet.

Fiskoljor och lax oljor i synnerhet, kan vara nyttiga tillägg till de flesta människors kost. Effekten av eventuella tillägg beror på individen, dock, och inga påståenden om förbättrad hälsa bör behandlas som allmän giltighet. Också, medan de flesta läkare rekommenderar och stöder fiskolja, är det en bra idé att tala med en läkare personligen innan du påbörjar ett långsiktigt tillskott regim. Medan fiskolja är allmänt hyllade som fördelaktigt, kan det faktiskt vara skadligt för personer med vissa villkor, särskilt hjärtproblem.

  • Laxfiléer är en bra källa till omega-3 fettsyror.
  • En atlantlax.
  • Fiskolja kosttillskott är rika på nyttiga fetter såsom omega-3-fettsyror, eikosapentaensyra och dokosahexaensyra, som brukar kallas DHA.
  • Sardin olja är rik på omega-3-fettsyror.
  • Lax från Norge skulle smaka bättre än lax från någon annanstans, men om norsk lax olja är bättre för hälsan än någon annan lax eller fiskolja kan diskuteras.