Varför var de 1936 OS Kontroversiell?

July 19

De 1936 OS var kontroversiell på tiden eftersom de blev högt politiserade som ett resultat av det faktum att de var värd i Nazityskland. Rollerna för de olika aktörerna i de 1936 OS har noggrant undersökt sedan dess, med vissa människor känner att de deltagande nationerna missat ett tillfälle att hejda den ökande nazismen i Tyskland. Vissa medlemmar av den judiska gemenskapen i synnerhet önskan att nationer som USA hade valt att bojkotta 1936 OS, för att uttrycka sin avsmak för Adolf Hitler och nazistregimen.

Början av 1936-OS var inte särskilt kontroversiellt. Berlin fick möjlighet att vara värd OS 1931, tre år innan Hitler tog makten i Tyskland. Förhoppningen var att OS skulle symbolisera Tysklands återkomst till samhället efter kamp första världskriget, och många människor välkomnade en möjlighet att visa upp de bästa idrottarna i världen på sommarspelen i Berlin.

När Hitler tog makten i Tyskland, var han till en början motsatte sig värd OS, eftersom han ogillade den internationalistiska andan i samband med de olympiska spelen. Men rådgivare i hans kabinett påpekade att de 1936 OS kunde innebära ett stort propaganda möjlighet, att Tyskland skall kunna sätta sin bästa fot fram till världen, och visa upp kompetensen hos det tyska folket. Som ett resultat, kom Hitler att stödja OS, avsatt betydande medel till strävan och sponsra den första olympiska fackelstafetten.

När konkurrenter och gäster anlände i Berlin 1936, mötte de en tungt sanerad Tyskland. Judar, zigenare och andra icke önskvärda var tyst bort från Berlin, tillsammans med diskriminerande skyltar och andra inslag av omfattningen av den nazistiska regimen. Den tyska regeringen endast tillåten ariska idrottare att tävla för Tyskland, exklusive många begåvade judiska idrottare, och det satte på en hel show för sina utländska gäster, anställa den berömda filmskaparen Leni Riefenstahl att dokumentera händelserna. Glamouren av OS var avsedd att dölja vad som lurar under i en redan mycket oroliga landet.

49 nationer tävlade i 1936 OS, trots krav på en bojkott av OS i vissa deltagande länder. Motståndarna till OS hävdade att genom att skicka idrottare till evenemanget, skulle nationer tolerera verksamhet den nazistiska regimen, och att ett kraftfullt budskap kunde skickas genom att vägra att delta. Men många människor prenumererar på tanken att OS var en opolitisk händelse, och att bojkotten skulle strida mot den internationalistiska anda OS, och deras åsikter i slutändan vann.

Du kan höra de 1936 OS kallas OS nazistiska, i en hänvisning till det faktum att förfarandet starkt dominerades av närvaron av den nazistiska regimen. Mycket till frustration av den nazistiska regeringen, flera svarta idrottare, däribland Jesse Owens, utmärkte på OS, belying nazist tro på raslig överlägsenhet, och judiska idrottare från flera nationer gjorde också mycket bra i konkurrensen. Många av dessa idrottare senare skrev om kraftigt njuta av upplevelsen, och ta emot mycket vänlig och förmånlig behandling från sina värdar, vilket är ganska en ironi när man betänker det faktum att tyska judar inom kort skulle finna sig "värd" i brutala fångläger.

  • Vid tidpunkten för de 1936 OS, nazister var i full kontroll i värdlandet, Tyskland.
  • Adolph Hitlers väg till makten ligger till grund för den 1936 OS kontroverser.