Vad är Casting Resin?

April 8

Gjutning harts är ett hartsartat material som används i gjutning. Syntetiska hartser används ofta för att göra gjutharts, även om det är också möjligt att använda naturhartser. En mängd olika branscher använder harts i gjutning, och det är också populärt med några hobbyister och konsthantverkare. Till exempel kan harts användas för att skapa avgjutningar för en modelljärnväg, eller för att skapa tematiska element som används i smycketillverkning. Leverantörer av gjutharts inkluderar företag som säljer grossist hartser till tillverkare, tillsammans med hantverksbutiker och hantverkskataloger som säljer via postorder.

Harts är en mycket viskös vätska som stelnar när den härdar. I fallet med syntetiska hartser, behöver en katalysator, som skall blandas med hartset så att den kommer att hårdna på rätt sätt. Naturliga hartser kan bearbetas på en mängd olika sätt att uppnå den önskade hårdheten, och dessa tekniker kan inkludera användningen av en katalysator. Hartser som används för gjutning är ofta klara, även om de kan blandas med pigment och färgämnen för att skapa färgade slutprodukter.

För att använda gjutharts hartset hälldes i en form och får härda innan formen avlägsnas. Gummi och silikon formar är populära eftersom de är lätta att använda och ingen formsläpp behöver tillämpas före gjutning. Gips och andra material kan också användas för formtillverkning, och ett antal olika stilar av formar finns.

Många som arbetar med gjutharts göra egna formar. Formar kan användas för att skapa standardiserade delar eller bitar, allt från harts pärlor för halsband till harts skär för maskiner. Efter unmolding, kan ett harts objekt också användas i tur att skapa ytterligare formar, eftersom det kommer att bli svårt och det kommer att behålla alla detaljer i den ursprungliga formen, så länge formen gjordes på rätt sätt.

Bubblande, i vilka små fickor av luft är instängd, är förmodligen den mest vanligt problem med gjutharts. Casting harts också så småningom ut, och med hjälp av gamla harts kan orsaka problem med gjutning eller inställning. Av denna anledning, folk brukar köpa harts i små partier att möta behoven hos ett visst projekt eller för att tillgodose behoven inom en snar framtid, för att undvika att behöva kasta gamla harts. Hartser och katalysatorer vanligen säljs separat, och blandningsprocessen för att lägga katalysatorn kan användas som en möjlighet att lägga inneslutningar som sträcker sig från färgämnen till gnistrar.

  • Syntetiska hartser kräver en katalysator innan de hårdnar ordentligt för att bilda en livskraftig lim.