Vad är kartong Stolar?

March 29

Frank Gehry utformade och uppfann kartong stolar i 70- och 80-talet. Lager av wellpapp, förstärkt av laminering, skapade en uppfinningsrik, miljömedveten, lowbrow alternativ till designmöbler som vädjade både arkitektoniska konstnärer och medelklassfamiljer. På senare årtionden har arkitektoniska designskolor tilldelas som projekt att skapa stolar som kan stödja en vuxen ur ingenting mer än en kartong och en mattkniv. Detta testar elevernas känsla för estetik, bygg- och verkstads, med en prisvärd och flexibelt material.

Den berömda arkitekten Frank Gehry, ville använda en okonventionell material för att bygga innovativa stolar att störa highbrow designen samfundets förväntningar på möbler. Hans första serien, tillverkad i 1969-1972, hade rätt "Easy Kanter." Han utnyttjade wellpapp inneboende styrka, smidighet och visuella intryck att göra enkla stolar som vanliga människor skulle kunna använda i deras matsal, kök, veranda, eller kontor. Med namn som "Wiggle Side Chair" och "Easy Kanter Side Chair," han faktiskt marknadsförs till medelklassen villaägare i varuhus genom att prissätta dem inom sin budget. Hellre än att titta modulär eller rätlinjig, dessa stolar kurvan, böj, och squiggle i strömmande, vågiga linjer.

Senare Gehry utökat sin sida stol designer för att göra stora, rullande fåtölj kartong stolar med ottomaner. Dessa ser grövre, med offset och klev korrugeringar, nästan liknar rotting med sin naturliga kartong brun färg. Denna serie var mindre utilitaristisk, eftersom de stora stolarna var tänkt att visas i konstgallerier, men de sköt också de konceptuella gränser syftet av kartong.

Många design, arkitektur och tekniska högskolor, inspirerade av Gehry idéer, tilldela eleverna att göra sina egna stolar enbart ur kartonger. Men även amatör gör-det-självare har anpassat wellpapp för att konstruera sina egna anpassade möbler för att inreda sin lägenhet. Dessa amatörer värderar kartong för sin betalningsförmåga, återvinning, styrka och potential för fantasin. Några av deras papp stolar är vikbar och portabel att användas i parker och andra allmänna platser. Vissa är utformade för att användas som en stol, bord, och förvaringsenhet allt i ett. Du kanske kan hitta gratis planer på att göra en egen kartong möbler.

  • En kartong stol kan helt enkelt vara en kartong skära med en mattkniv.
  • Många designskolor tilldela sina studenter att göra sina egna stolar ur kartonger.