Vad är Tsar Bomba?

June 5

Tsar Bomba, eller kungen av bomber, var den största atombomben någonsin detonerade. Den producerar en explosion motsvarande 50 megaton TNT. Som jämförelse, atombomben fälldes över Hiroshima motsvarade 13 kiloton TNT. Det innebär att Tsar Bomba, som kallas "Big Ivan" i Ryssland, var nästan 4.000 gånger mer kraftfull än Hiroshima bomben. Det var ett test explosion, detonerade den 30 oktober 1961 i Novaja Zemlja, en arktisk skärgård. Storleken på eldklot var 4,6 km (2,8 km) över, och skulle ha förstört allt i en 26,3 kilometer (16,3 km) radie. "Big Ivan" lämnade en massiv krater som är observerbar idag via satellit.

Tsaren Bomba testades under en tid av kalla kriget spänning, när USA var att utveckla sina ICBM robotsystem och delta i Operation Dominic kärnvapenprov på öarna i Stillahavsområdet. Sovjetunionen behövde visa sin makt, och ursprungligen planerade en 100 megaton kärnvapenprov. Det skalades tillbaka till 50 megaton att minimera nedfall eftersom det beräknades att vindarna skulle blåsa dammet molnet över norra Ryssland. Effekterna var häpnadsväckande.

Tsar Bomba var en enorm bomb, ungefär lika stor som en bil. Sovjetunionen tyngsta transportör plan måste ändras för att bära den. Bomben var utrustat med en speciell långsam fallskärm, att ge planet tid att resa bort en betydande avstånd innan bomben detonerade. När bomben exploderade, eldklot var så högt att det rörde den del av himlen där planet var vid avlastning. Den svampmoln producerade var 60 km (37 km) lång, nästan sju gånger högre än Mount Everest, och 30-40 km bred.

Om det användes i en verklig krig, skulle Tsar Bomba ha ansetts mycket ineffektiv, men psykologiskt skrämmande. På tiden, USSR system missil vägledning var inte alls perfekt och kunde missa sitt mål med så mycket som 10 km (6.2 mi). Sovjetunionen regeringen ville ett vapen som kan förstöra en stad helt även om det landade flera miles bort från den. Att vapnet var Tsarbomben.

  • Sovjetunionen utövade inflytande genom sin militära makt.
  • Även kraftfull, vätebomber som utvecklats av USA har bara en bråkdel av kraften i 50 megaton "Tsar Bomba".
  • Tsar Bomba detonerades av Sovjetunionen 1961.