Vad är en Cautionary Tale?

November 3

Ett varnande berättelse är en berättelse som är innehåller en varning. Sådana berättelser är en del av många samhällen, och de är ofta höra att barn, upprättande tabun som är utformade för att hålla dem säkra från farliga aktiviteter. Du kan också höra folk tala om ett misslyckande för ett företag eller en plan som en "varnande berättelse", vilket innebär att människor bör ta del av den serie av händelser som ledde till misslyckandet, så att de kan undvika att göra samma misstag.

Begreppet varnande berättelse är förmodligen ganska gammal. Många mycket gamla varnande har gått ned i folkloren av olika regioner, och människor fortsätter att uppfinna nya varnande för barn att anpassa sig till deras förändrade samhällen. Som en allmän regel, är varnande inbäddade i folklore; noveller, dikter och myter som gemensamt gått ner genom ett samhälle.

De flesta varnande finns i tre sektioner. I den första delen, är en gräns eller tabu etablerad, ofta i form av råd från en äldre person till en yngre person. I den andra delen, är det tabu kränks, och i den tredje, återverkningarna anländer. Till exempel i en varnande berättelse om att köra med sax, någon skulle få veta att inte köra med sax och sedan uppsåtligt olydig ordern, bara för att snubbla och bli knivhuggen av saxen.

I många fall är ett varnande berättelse ganska hemska och dessa historier ibland gränsar på makaber. I den viktorianska eran, till exempel barns sagoböcker hade historier om att brännas upp av matcher, överkörd av gatan bilar, och dödades av fallande stegar, ofta med blodiga illustrationer för att komplettera de redan makabra historier. Den ursäkten att den explicit innehåll bär en viktig lärdom används ofta för att rättfärdiga det, med berättare argumenterar att RUSKIGHET av konsekvenserna uppmuntrar människor att inte bryta mot den angivna tabu eller regel.

Man kan visa varnande i ett antal olika sätt. I den första meningen, kan de tjäna som en värdefull varningar till mycket små barn för att undvika saker som att få in i bilar med främlingar eller leka med knivar. De kan emellertid också användas för att förstärka överensstämmelse; beroende på vilken typ av varnande berättelse, kanske lättpåverkade lyssnare eller läsare lära sig att aldrig ifrågasätta myndighet. Det finns också andra faror för förekomsten av sådana berättelser; i samhällen som Nazityskland, till exempel, varnande användes också för att genomdriva ras och etniska stereotyper till små barn.

  • Varnande användes i Nazityskland för att förstärka stereotyper.
  • Många av HC Andersens sagor, som The Red Shoes, har ett varnande budskap.
  • "Rödluvan" behandlar farorna med främlingar.