Vad är en Flying Wedge?

February 17

En flygande kil är en konfiguration som används av polis, idrottsmän, och militären för laddning på motsatta grupper. Även känd som en galt huvud, en flygande V, eller en kil, är denna typ av gruppering människor samman för att styra eller köra andra, typiskt grupper av människor som är i konflikt med de i kilen bildningen. Den flygande kil har varit anställd i en rad olika omständigheter och arenor, från medeltida krig till dagens upplopp, från andra världskriget strider till amerikanska fotbollsmatcher.

Formen, design och bildandet av en flygande kil är ganska enkel och okomplicerad. En grupp människor ordnar sig i en V-form, traditionellt med en person vid spetsen av V. Som helhet gruppen laddar framåt, ledd av den enskilde vid spetsen av bildandet. En variation av detta format är den inverterade kil, som är väsentligen motsatsen till den flygande kilen och involverar två V formationer framåt sida vid sida, en tredje grupp omedelbart bakom och mellan dem, med varje grupp arrangerade i en inverterad V-form.

Historien om den flygande kilen är rikt och varierat. Även om ingen är säker exakt när V-formation först utnyttjas dess spårbara rötter sträcker sig tillbaka till antiken. Antika grekiska folken samlade i flygande kilar under strid, och härskare som Alexander den store och Filip II av Makedonien ledde ofta sina arméer på detta sätt. Användningen av den flygande kil spred småningom över hela världen, och som århundradena passerade, erkändes av senare generationer som en välgörande manöver i omkörning och hotfull motståndare.

I en värld av sport, var den flygande kil mest känt utnyttjas under en Harvard-Yale fotbollsmatch 1892. Harvard först anställda taktiken, vilket innebar laget i besittning av bollen "låsa ihop" och avancera framåt i en långsam körning. Pjäsen visade sig vara en ovanligt ond en och har gått ner i amerikansk fotboll historia. Trots sin del av barbari, var den flygande kil play anses mycket effektivt. Oavsett var det förbjudna att använda i 1894. Rugby Union i Storbritannien också förbjudet att använda den flygande kil.

Polisen använder ofta flygande kilar vid demontering demonstrationer eller quelling upplopp. Bildandet är idealisk för att bryta upp stora grupper av människor. Brottsbekämpning kan också använda en flygande kil när eskortera en kändis eller annan anmärkningsvärd siffra igenom en klunga av beundrande fans.

  • Den flygande kilen är förbjuden enligt den brittiska Rugby Union.
  • Polis använder ofta den flygande kilbildning vid försök att styra upplopp.