Stock Trading: Att lära av misstagen från 90-talet

December 9

Eftersom de flesta investerare ignorerade vissa grundläggande observationer om ekonomi i slutet av 1990-talet, förlorade de triljoner i sina aktieportföljer. I slutet av 1990, upplevde USA den största expansionen av skulden i historien, i kombination med ett rekord expansion av penningmängden. (Båda styrs av Federal Reserve, den amerikanska regeringen centralbanken kallad Fed.) Resulte Denna tillväxt av skulder och penningmängden i mer konsument (och företagens) upplåning, utgifter och investeringar. Denna verksamhet överstimulerade aktiemarknaden och orsakade bestånd att stiga 25 procent per år under fem raka år. Låter bra, men en sådan avkastning kan inte upprätthållas och uppmuntrar spekulation.

Denna konstgjorda stimulering av Fed gav fler och fler människor nedbrytande sina besparingar, köpa på kredit (det är billigt - varför inte), och upplåning mot sina hem. Allt detta utgifter (på stora biljett diskretionära poster, semestrar, och så vidare) uppmanas företagen att expandera (genom att låna pengar, naturligtvis, eller genom att gå allmänheten). Men sådana utgifter på hög nivå kan inte fortsätta för evigt.

När det oundvikliga nedgången kom, företag fångades i en finansiell binda. För mycket skuld och för många kostnader i en vikande konjunktur betyda en sak: Vinster krympa eller försvinna. Att stanna kvar i verksamheten, företagen skära kostnader, och den största kostnaden i ett företag är lönelistan. Så företag började varslar anställda. Och när du inte har ett jobb - eller är rädda för att förlora en - och du har lite i vägen för sparande och för mycket i vägen för skulden, du börjar sälja dina aktier för att betala räkningarna. Detta var en viktig orsak till att lagren började falla under 2000. Resultatet började sjunka på grund av krympande försäljning från en sputtering ekonomi. Som resultat föll aktiekurserna föll också.

Lärdomarna från 1990-talet är viktigaste för investerare idag:

  • Lagren är inte en ersättning för sparkonton. Ha alltid lite pengar på banken.
  • Lagren ska aldrig ockupera 100 procent av dina investeringsfonder.
  • När någon (inklusive en "expert") talar om att ekonomin kommer att fortsätta växa på obestämd tid, vara skeptisk och läsa olika informationskällor.
  • Om lagren gör bra i din portfölj, överväga att skydda dina aktier (både din ursprungliga investering och eventuella vinster) med stop-loss order.
  • Håll skulder och kostnader till ett minimum.
  • Kom ihåg att om ekonomin blomstrar, är en nedgång noga med att följa som ebb och flod av ekonomins konjunktur fortsätter.