Vad är skillnaden mellan destillerat vatten och källvatten?

October 5

Den primära skillnaden mellan destillerat vatten och källvatten är reningsprocessen, även om det också kan finnas skillnader när det kommer till var vattnet kommer från eller hur de ska bearbetas. I allmänhet har källvatten pumpats från en naturlig källa, och innehåller vanligen ett antal mineraler. Tillverkar filtrera den för föroreningar som smuts och bakterier, men vanligtvis lämnar mineraler och andra naturligt förekommande element i att förbättra den totala smaken. Destillerat vatten, å andra sidan, kokas så länge att vattenmolekylerna blir ånga, väsentligen shedding både föroreningar och mineraler. Resultatet är en mycket ren produkt som innehåller i princip ingenting men väte och syre.

Människor kan vanligtvis dricka båda versionerna, men destillerat vatten inte oftast utformade för vätske. Medan källvatten marknadsförs ofta som ett naturligt sätt att återfukta kroppen, destilleras versioner oftare används i inställningar som straffar ultrarent vatten, liksom tung industri eller vetenskapliga labb. Det kan också rekommenderas för användning i hushållsapparater eftersom bristen på mineraler innebär att det vanligtvis inte finnas någon uppbyggd över tid.

Sourcing

En av de första saker att tänka på när man diskuterar destillerat vatten och källvatten är där varje kommer ifrån. Källvatten har sitt ursprung i naturliga "källor", som är sötvatten pooler och bäckar som kommer från underjordiska akviferer och finns i varierande storlekar i de flesta delar av världen. Vissa källor är mer kända än andra för sitt dricksvatten, och mineralinnehåll kan variera kraftigt från plats till plats. Många tillverkare försöker öka försäljningen av sina produkter genom att fokusera på de unika fördelar eller innehållet i fjädrarna de kommer ifrån.

Destillerat vatten kan komma från en källa, men det kunde lika gärna komma från en flod, en reservoar, eller ens havet. Där destillation beträffar är processen mycket viktigare än källan.

Destillation Versus Filtrering

Det är ibland säkert att dricka vatten direkt från naturen, även om de flesta länder har lagar som kräver rening innan den säljs till konsumenter. Det finns ett par olika sätt att rena vatten, men det huvudsakliga målet är att ta bort skräp, bakterier och kemikalier som kan vara närvarande. Destillation är ett mycket noggrant sätt att rena vatten, och lämnar mycket lite utrymme för misstag.

Under destillering, är vattnet renas genom en "super-värme" process som i huvudsak tar vattnet till kokning, orsakar molekylerna att vända sig till ånga, återtar då att ånga och krafter tillbaka den i flytande form i en steril miljö. När ångformiga, vattenmolekylerna förlorar alla sina tidigare innehåll, vare sig de är skadliga toxin eller användbara mineral. Resultatet är något som är ovanligt rent och innehåller nästan ingenting, men bare väte och syremolekyler.

Källvatten, å andra sidan, vanligtvis renas med användning av avancerad filtrering. När pumpas från fjädrarna, vattnet pressas genom fin kvalitet filter som fångar föroreningar på molekylär nivå. I de flesta fall är dessa endast avsedda för att avlägsna saker som är kända för att vara dåliga, som gifter och föroreningar. Naturligt förekommande mineraler förblir normalt.

Avsedd användning

Destillerat vatten är mycket viktigt för många olika branscher, särskilt de som är beroende av tunga eller exakta maskiner. Tvätta dessa verktyg med vanligt vatten kan leda till mineralansamlingar över tid; saker som kalcium och magnesium är kända för att lämna avlagringar på vissa metaller som kan korrodera ytorna och minska effektiviteten i rörliga delar. Vetenskapliga laboratorier är en annan stor destillerat vatten konsument. Genom att bara använda helt rent vatten i experiment och att rengöra utrustning såsom provrör kan vara ett bra sätt att hjälpa till att förhindra kontaminering eller resultat som är sneda genom närvaron av vissa mineraler.

Vissa hushållsmaskiner kan också fungera bättre, eller åtminstone mer effektivt, med vatten som har destillerats. Strykjärn och ångtvättar är bra exempel. Nästan vad som helst med små sprickor som utsätts för värme kan få gummerat upp om de används med vatten som har saker som kalcium i den. Att använda destillerat vatten är inte ett garanterat sätt att förbättra apparaten prestanda, men det kan ibland förlänga livslängden.

Källvatten, däremot, är nästan alltid marknadsförs som en hydradryck. Människor kan också använda den för att ta hand om växter och buskage, eftersom de mineraler som det innehåller ofta tänkt att vara något bra att saker som blommor och träd, särskilt i områden där marken inte innehåller många naturliga näringsämnen.

Skillnader i Smak

Destillerat vatten kan vara och ibland konsumeras för hydrering, men det brukar har en helt annan smak från källvatten. Detta är vanligtvis sant även om vattnet kommer från samma plats. Många människor tycker att destillationsprocessen lämnar vatten provsmakning mycket sammandragande, och det kan vara mindre tillfredsställande när törstig eftersom det tenderar att dra viktiga mineraler ur kroppens vävnader för att återställa elektrolytbalansen.

Källvatten tenderar att ha en "våtare" känsla i munnen. Smaken är på många sätt påverkas av den exakta mineralsammansättning av fjädern den kom ifrån, men det brukar beskrivas som något rik och komplex.

Hälsoproblem

Det finns en viss kontrovers när det kommer till det kloka i att dricka destillerat vatten med någon regelbundenhet. Vissa dieters dricker det på tron ​​att det kommer att reglera kroppens cellfunktioner, men om detta är sant eller inte är öppen för viss debatt. Vissa forskare säger att destillerat vatten kan hjälpa till att återställa en mer basisk blodkemi, men ett ungefär lika många tyder på att regelbunden konsumtion kan vara onödigt påfrestande för kroppen, eftersom blodkroppar inte är utformade för att absorbera "rent" vatten och kan faktiskt bero på naturligt förekommande mineraler och salter för att korrekt absorbera saker.

Naturligtvis finns det situationer där destillerat vatten är det bästa valet. Människor som bor i områden där det inte finns någon rent dricksvatten är ofta bättre att välja destilleras över något som möjligen är förorenad, till exempel; de som spenderar långa sträckor till sjöss, liksom yrkesfiskare, kan också använda destillation som ett sätt att göra saltvatten drickbart. De flesta hälsoexperter rekommenderar inte att folk väljer destillerat vatten som sin främsta källa till hydrering, men det är oftast säkert för konsumtion i små doser. Den största undantaget är vatten som har lagrats i förorenade behållare. Bara för att vattnet börjar helt ren betyder inte att det kommer att nå konsumenten på det sättet, i synnerhet om destillation hände på ett ställe där det finns en hel del föroreningar, som en kemisk fabrik.

  • Källvatten kommer från sötvatten pooler och bäckar som kommer från underjordiska aquifiers.
  • Källvatten kommer från pooler och vattendrag fyllda av en underjordisk akvifer.
  • Destillerat vatten kokas så länge att vattenmolekylerna blir ånga.
  • Hem ångstrykjärn bör fyllas med destillerat vatten i motsats till knacka water.Use destillerat vatten minimerar risken för mineralansamlingar.
  • Även människor kan dricka antingen källvatten eller destillerat vatten, är den senare inte vanligtvis används för att återfukta kroppen.
  • Källvatten marknadsförs ofta som ett naturligt sätt att hydratisera kroppen.