Vad är Streuselkuchen?

August 4

Streuselkuchen eller crumb kaka, är en efterrätt som består av en lätt, fuktig, jästkakan krönt med en söt, smöraktig crumb toppning. Det är oftast förknippat med tyska köket, även om variationer av kakan äts i många delar av världen. Göra streuselkuchen innebär förbereda kaksmet och inkråmet toppning separat, och sedan kombinera dem innan gräddningen. Vissa bagare förstärka smaken av denna kaka genom tillägg av ingredienser som färsk frukt, nötter eller kryddor. De oroade kost bör notera att smör och socker som finns i streuselkuchen gör det ganska hög i kalorier eller kilojoule och fett.

Även om det anses att streuselkuchen sitt ursprung i Schlesien, en före detta preussiska provins som satt främst inom dagens Polen, är det oftast förknippas med tyska köket. Från och med början av 21-talet, fortsätter kakan som kan avnjutas i Tyskland som en efterrätt eller ett komplement till kaffet. Det är också ett välbekant behandla i andra delar av världen som hävdar stora populationer av människor av tysk härkomst, såsom mellanvästern i USA och delar av Sydamerika.

För att framställa streuselkuchen, är en deg görs genom att blanda jäst med varm mjölk och sedan blanda denna blandning med torra ingredienser, smör och, i vissa fall, ägg. Degen knådas eller omrördes kraftigt och fick sedan stiga under 30 minuter till en timme. Under tiden är en smula toppning framställs genom att blanda smör med socker och mjöl. När degen har avslutat sin första uppgång, placeras den i en tårta pan eller på en plåt, toppad med inkråmet toppning, och får jäsa i ytterligare 30 minuter. Kakan gräddas sedan tills den är gyllenbrun.

Purister håll att sann streuselkuchen bör förberedas med enbart traditionella ingredienser. Vissa bagare, dock experimentera med cakeâ € s smak genom att tillföra ingredienser som nötter, kryddor och färsk frukt. Till exempel, vissa förbättra smaken av kakan genom att lägga ingefära i degen, medan andra förändrar smaken av toppning genom tillägg av pekannötter eller kanel. En kock kan också skära tårtan i halva horisontellt, sprida den nedre halvan med en fyllning som söt grädde eller fruktkonserver, och sedan ersätta den övre halvan.

De oroade kost bör notera att streuselkuchen innehåller ganska stora mängder av både socker och smör. Således tenderar det att vara något hög i kalorier och mättat fett. Av denna anledning kan streuselkuchen bättre avnjutas som en ouppnåelig lyx snarare än en daglig häftklammer.

  • Streuselkuchen är oftast förknippas med tysk mat, men det tros ha sitt ursprung i vad det Polen idag.