Vilka är de olika typerna av Garden Lizard?

December 8

Namnet trädgård ödla kan hänvisa till ett antal olika arter av ödlor. De arter som oftast kallas av detta namn är Praktkalot, men namnet kan hänvisa till andra medlemmar av Agamidae familjen också. Det finns också många opportunistiska arter av ödla som kan ofta finns lever i trädgårdar, i närheten till människor, inklusive geckoödlor och skinkar och otaliga andra arter.

Ödlor i familjen Agamidae, vanligen kallade Agamas och tillhör släktet Agama, är endemisk till Afrika och Asien. Ganska vanligt, dessa ödlor söker sig habitat som är relativt torrt, såsom öknar, steniga stäpper och skogsbryn. Agamas är främst insektsätare, men kan också livnära sig på smågnagare, andra reptiler och vissa frukter och grönsaker. I fångenskap är Agamas oftast utfodras syrsor och dagsgamla möss.

Agamas också kallas ibland drakar eller dragon ödlor. Dessa ödlor är muskulösa i utseende, med starka ben och kilformade huvuden som i många arter, är stora jämfört med kroppsstorlek. Till skillnad från många ödlor, kan Agamas inte fäller och förnya sina svansar. Många av dessa ödlor har en begränsad förmåga att ändra färg, vilket ger dem en annan smeknamn, den Fake Chameleon. De vanligaste Agamas hålls som husdjur inkluderar Praktkalot, träd drake, Gemensamma trädgård ödla och bruna trädgårds ödla.

Den Praktkalot är en utbredd art av asiatiska ödla. Dess naturliga utbredningsområde är från Iran till Malaysia, och den anpassar väl till livet vid sidan av människor, både som husdjur och som en trädgård besökare. Denna art kan växa till längder upp till 17 inches (cirka 43 cm) och har ett stort huvud, breda axlar och en lång, smal svans. Nocturnal och trädlevande, dessa ödlor inte lätt observeras i det vilda, men de ökar i popularitet i PET-branschen. Under parningstiden, manliga Oriental Garden Ödlor visa en röd hals för att locka en partner, ge dem den felaktiga smeknamn "den blodsugare."

Beroende på regionen och klimatzon där en person bor, kan valfritt antal ödlaart hittas lever i en trädgård. Några av de mer vanligt observerade ödlor inkluderar geckoödlor och skinkar. Geckos är fett arbetsföra ödlor som kan hittas i öknar, tropisk regnskog och i husen runt om i världen. Skinkar är också vanligt förekommande i trädgårdar och skiljer sig från andra ödlor genom sina små och ibland frånvarande lemmar, vilket gör dem verkar mer ormliknande än ödla-liknande.

  • Trädgårds ödlor söker sig torra klimat, såsom öknar.